На Полтавщині громада УАПЦ повернулася в лоно канонічної Церкви

У ЗМІ в черговий раз розповсюджується неправдива інформація з приводу Української Православної Церкви. Добровільне повернення релігійної громади УАПЦ в селі Троїцьке Глобинського району на Полтавщині в лоно Української Православної Церкви подається як «захоплення». При цьому абсолютно замовчується той факт, що релігійна громада УАПЦ Свято-Троїцького храму, разом з настоятелем, самостійно ініціювала питання зміни конфесійної приналежності. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як розповідає ієрей Богдан Гарагуля, колишній клірик УАПЦ, тогочасне керівництво направило його на цю парафію, оскільки попередник втратив майже всіх прочан.

«Владика сказав: “Поїдь, допоможи настоятелю, подивися, чому люди, яких було на початку біля трьохсот, розійшлися”. З параффіянами мені вдалося знайти спільну мову. З часом, правда, вони самі почали задаватися питанням чому односельчани на усі треби запрошують священика із сусіднього села, який належить до УПЦ… Людей обурювало також те, що храм з часом все більш занепадав і жодної допомоги від керівництва УАПЦ не було, сама релігійна громада відреставрувати будівлю церкви не мала можливості. Багато хто з вірян був родом із Закарпаття, вони поспілкувалися з родичами, які усі ходять в канонічну Церкву, і в кінці кінців вирішили перейти в УПЦ. Сам я вже теж давно задумувався про те, щоб повернутися в канонічну Церкву», — сказав він.

Тож, у травні цього року на зборах громади було вирішено повернутися в лоно канонічної УПЦ.

«Релігійна громада написала прохання на ім’я правлячого архієрея владики Миколая, що розкаюється і просить прийняти її в лоно Української Православної Церкви. Під документом було поставлено 20 підписів. А Великим постом мене рукоположили в сан диякона, а потім – священика», — зазначив настоятель.

Проте, за інформацією священика, через два дні після зборів приїхали кремезні люди і почали погрожувати віруючими, агітуючи за перехід в «Київський патріархат». А згодом, 9 квітня, на день свята Входу Господнього в Єрусалим, представники УАПЦ захопили храм, зрізавши замки та зламавши двері, проникли всередину та розпочали там свої служби.

«Вони пишуть, що служили під церквою. Це неправда. Не вони служили під храмом, а ми — звершували молебні святителю Миколаю», — підкреслив священик.

Неправдою є й те, що громада УПЦ силоміць захопила храм. За словами священика, ключі від храму, після того, як все-таки власник земельної ділянки і власне будівлі храму виставив представників УАПЦ з захопленого ними майна, віддав сам.

«Ми вже підготували усі документи на реєстрацію нової релігійної громади. В УАПЦ вирішили залишитися тільки дві сім’ї на все село. І ось нещодавно приїхав репортер з Gazeta.ua і почав своє «розслідування», чомусь він вирішив написати, що саме ми захопили храм і іншу нісенітницю, буцімто голова сільради нас підтримує. Хоча все село знає, що це не так», — розповів о. Богдан.

За словами настоятеля Свято-Троїцького храму, на богослужіння почали приходити й ті люди, які раніше їздили у сусіднє село, а у недільні й святкові дні тепер на молитві від 20-ти до 50-ти вірян.

Просмотров: 3178

1 коментар

Залишити відповідь