Паломники з України зустрілися з Константинопольським Патріархом Варфоломієм

Із Стамбулу до України повернулася група паломників, які відвідали християнські святині древнього міста на Босфорі та зустрілися з  Константинопольским Патріархом Варфоломієм у його резиденції на Фанарі.

Своє благословення на проведення цієї паломницької поїздки дав митрополит Одеський і Ізмаїльский  Агафангел. В її організації взяли участь ігуменя Свято–Архангело-Михайлівського жіночого монастиря м. Одеси Серафима (Шевчик), представники відділу зовнішніх зв’язків УПЦ та офіс Аташе з культури і туризму Посольства Туреччини в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Асоціації судновласників України.

Затаївши подих, входили паломники в Патріарший храм св. Георгія Побідоносця, в якому знаходяться священні християнські реліквії: частина стовпа побиття Господа нашого Ісуса Христа, мощі святих Іоанна Златоуста, Григорія Богослова і Василя Великого, мощі святих імператриці Феофанії, старозавітної Соломії і великомучениці Євфимії. У цей момент в храмі відбувалася Божественна літургія, яку очолював Вселенський Патріарх Варфоломій. Під час літургії служителі, знаючи про приїзд паломників з України, неодноразово переходили з грецької на церковнослов’янську мову.

У своєму вітальному слові до українських паломників Вселенський Патріарх Варфоломій підкреслив місію міжправославних зв’язків. Він із вдячністю і теплотою згадав свій візит до України у 2008 році, який, за його словами, відрізнявся «неймовірною щедрістю і гостинністю» і сказав, що ця поїздка «назавжди залишиться в нашій пам’яті і серцях».

 – Ми поруч із вами, особливо під час випробувань, і супроводжуємо вас нашими молитвами та благословенням, – говорив Його Святість, – й посилаємо вам нашу любов і турботу.  Ми молимося про мир в Україні і сподіваємося, що братовбивча війна припиниться.

У зверненні до українського народу Вселенський Патріарх Варфоломій процитував слова Святого Апостола Павла: “Благаю вас, браття, Ім’ям Господа нашого Ісуса Христа, щоб… були ви поєднані в однім розумінні та в одних думках “. (1 Кор 1:10). «Нехай Бог благословить вас!» – цими словами завершив Вселенський Патріарх Варфоломій свою промову. В кінці зустрічі паломники подарували Патріарху букет з українських квітів, створений спільними зусиллями під керівництвом провідного флориста Катерини Федончук.

Після богослужіння ігуменя Свято-Воскресенського Теплодарського жіночого монастиря Никодима, голова групи, ознайомила паломників з іншими християнськими святинями Константинополя: храмом Айя-Софія, церквою Хора і давнім храмом Покрова Божої Матері. Паломники помолилися біля древніх ікон, одна з яких, образ Влахернської Божої Матері, належить авторству  св. Апостола Луки.

– Ми вже неодноразово проводили паломницькі тури в Стамбул і Каппадокію на паромах «Укрферрі», – зауважила матінка Никодима. – Наша поїздка по святим місцям Константинополя, зустріч з Вселенським Патріархом Варфоломієм дають надію на те, що українські паломники зможуть збагатити свій духовний світ благословенням та красою величного Константинополя, звідки до Києва прийшло християнство.

Олександр Федоров, член Міжнародної федерації журналістів

 

Просмотров: 1171

Залишити відповідь