Звернення Івано-Франківської єпархії УПЦ з приводу акції протесту біля Спасо-Преображенського храму Івано-Франківська

26 липня 2017 року біля Спасо-Преображенського храму Івано-Франківська відбулась так звана акція протесту за участю представника УПЦ Київського Патріархату, священика-капелана Іоана Краховецького, організацій “Правий сектор”, ВО “Свобода” та “Національний корпус”. Під час якої учасники акції вигукували агресивні, образливі політичні лозунги та звинувачення в сторону православних вірян та священнослужителів Української Православної Церкви в антиукраїнській політиці.

Фото Бліц-інфо

Івано-Франківська єпархія УПЦ прикро вражена такою подією. Адже ні для кого не секрет, що уже на протязі довгого часу міська влада на чолі з головою міста Русланом Марцінківом, котрий є членом партії “Свобода” та неодноразово відкрито підбурював населення міста до агресії проти вірян канонічної Православної Церкви, судиться за приміщення Спасо-Преображенського храму. Проте, закон та всі гілки судової влади України до цього часу ставали на захист парафіян храму.

Фото Бліц-інфо

Нагадуємо, що до храмів УПЦ ходять такі ж самі українці, в числі котрих є ті, хто захищали і продовжують захищати Батьківщину та її територіальну цілісність у війні з ворогом. Від початку бойових дій у зоні АТО у храмах єпархії кожної Літургії звучать молитви за мир та спокій у нашій державі, священики моляться за наших воїнів, щоб вони повернулись у доброму здоров’ї додому та підносять молитви за спокій душ спочилих на полі бою. Священики УПЦ, і Івано-Франківської єпархії зокрема, здійснюють духовне окормлення українського воїнства. Також православні віряни міста уже протягом трьох років щомісяця збирають кошти для підтримки воїнів АТО та їх сімей. Наголошуємо, що саме у Спасо-Преображенському храмі вібдувалось нагородження парафіянина, воїна АТО, орденом святого великомученика Георгія Побідоносця.

Тому звинувачення у проросійській політиці вважаємо абсолютно не коректними та не припустимими.

Івано-Франківська єпархія Української Православної Церкви на чолі з Преосвщеннішим єпископом Тихоном, у дусі братерської любові та миру, просить представників політичних організацій, священнослужителів УПЦ Київського Патріархату та Української Греко-Католицької Церкви не вдаватись до закликів та проявів агресії проти українців православного віросповідання, котрі перебувають у канонічному єднанні та Євхаристичному спілкуванні з усіма Помісними Православними Церквами світу. А претензії майнового чи іншого характеру – вирішувати виключно у правовому полі. Адже такі дії вносять дисгармонію в суспільні та міжконфесійні відносини, порушують й так крихкий мир в українському суспільстві, розпалюють ворожнечу всередині держави, у той час, коли навпаки усім громадянам України потрібно об’єднуватись у боротьбі з зовнішнім ворогом та у молитві за мир у нашій багатостраждальній Батьківщині.

Також, на нашу думку, така негативна, упереджена позиція через призму політично заангажованих гасел однозначно буде нести відбиток сумнівної репутації України на міжнародному рівні, як демократичної, правової, європейської держави з пріоритетом духовних людських цінностей та непорушністю прав і свобод її громадян.

Тож дорогі у Христі брати та сестри, у тяжкий для боголюбивого українського народу час, просимо нести світло Христового вчення миру, любові та єднання. “Будемо любити один одного, тому що любов від Бога, і кожен, хто любить, народжений від Бога і знає Бога; хто не любить, той Бога не пізнав” (1 Іоанна 4: 7-8).

Також наголошуємо, що в грамоті, наданій ще у 1990 році Патріархом Алексієм (Рідігером) Митрополиту Київському і всієї України, Предстоятелю УПЦ, йде мова що: “…віднині бути Православній Українській Церкві незалежною та самостійною в своєму управлінні.” Якою наша Матір-Церква і є у канонічному та правовому полі вже більше як чверть століття.

Про це також йде мова у листі 1993 року Патріарха Алексія до Міністра юстиції України стосовно статусу УПЦ.

Така ж позиція закріплена і в Статуті про управління УПЦ.

Детальніше про підтримку українських військових можна почитати на сайті відповідного Синодального відділу УПЦ за посиланням: http://kapelan.org.ua.

Просмотров: 747

Залишити відповідь