Архієреї УПЦ взяли участь в урочистостях з нагоди престольного свята Свято-Пантелеймонівського монастиря на Афоні

9 серпня 2017, в день пам’яті святого великомученика і цілителя Пантелеімона, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей та єпископ Бердянський і Приморський Єфрем взяли участь в урочистостях, присвячених престольному святу Свято-Пантелеймонівського монастиря Святої гори Афон. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт afonit.info.

Цього року Панігір – святкове богослужіння – особливий, оскільки співпав з важливим для обителі ювілеєм – 670-річчям передачі чесної голови св. великомученика і цілителя Пантелеімона цій афонській обителі. Як відомо, в 1347 році сербський король Стефан Душан передав святі мощі великомученика Пантелеймонівському монастирю в пам’ять про те, що саме тут почав чернече життя Первосвятитель Сербської Церкви архієпископ Савва I (Неманич), а також на знак подяки за допомогу, надану сербському Хіландарського монастирю в 1309 році.

Святкове богослужіння в головному храмі обителі очолив митрополит Барнаульський і Алтайський Сергій. Також в урочистостях взяли участь ігумен афонського болгарського монастиря Зограф архімандрит Амвросій, антипросопи та представники всіх афонських монастирів. Серед почесних гостей був присутній губернатор Афону Аристос Касміроглу.

Святкове богослужіння на честь святого великомученика і цілителя Пантелеімона за афонскою традицією тривало всю ніч і закінчилося вранці Божественною літургією. Наприкінці богослужіння був звершений святковий молебень і хресний хід з обнесенням навколо храму святої глави великомученика Пантелеімона та інших святинь, що зберігаються в обителі.

Після закінчення урочистостей в обителі відбулася спільна братська трапеза, в якій взяли участь архієреї, братія та численні паломники.

Цього ж дня митрополит Єлисей і єпископ Єфрем разом з членами делегації Руської Православної Церкви відвідали Священний Кінот Афона.

Цього року пам’ять святого великомученика і цілителя Пантелеймона в святогорський монастир прибули вшанувати понад 600 паломників з різних країн світу – Греції, Росії, України, Грузії, Болгарії, Сербії, Румунії та інших держав.

Просмотров: 1493

Залишити відповідь