У день Преображення Предстоятель звершив Літургію в Києво-Печерській Лаврі (відео)

19 серпня 2017 року, у день Преображення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел та духовенство обителі.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до численних вірян зі словом проповіді. «Свято Преображення Господнього нагадує нам, що для того, щоб побачити красоту Божества, ми повинні “піднятися на гору”, тобто возвиситися над усіма земними проблемами», — сказав він. Піднятися над своїми турботами, за словами Предстоятеля, допомагає молитва. «Ми всі повинні звершувати подвиг молитви і з її допомогою очищати себе від гріха. З очищеним серцем ми станемо спроможними побачити Господа у всьому Його сяйві», — підкреслив Його Блаженство.

Під час богослужіння Предстоятель звершив ієрейську хіротонію над дияконом Андрієм Губкою.

За Божественною Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

Наприкінці богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив освячення винограду нового врожаю та інших плодів.

За народною традицією Преображення ще називається «Другим Спасом» або «Яблучним Спасом». Народну назву свято отримало через те, що, відповідно до Типікону, у цей день освячується виноград нового врожаю та інші плоди, а там, де його немає – яблука, після чого дозволяється їх вживати в їжу.

Після одпусту Його Блаженство привітав віруючих зі святом і окропив присутніх святою водою.

Вчора, 18 серпня, Блаженніший владика звершив всенічне бдіння у цьому ж соборі.

Просмотров: 1940

Залишити відповідь