Предстоятель розповів про те, як пробачити ближнього навіть тоді, коли це здається зовсім неможливим (відео)

20 серпня 2017 року, у своїй недільній проповіді на притчу Христа про злого боржника Блаженніший Митрополит Онуфрій дав відповіді питання про те, як навчитися прощати образи.

Чому Бог не прощає нас відразу, а вимагає, щоб ми простили спочатку своєму ближньому його провини проти нас? Чому Бог допускає кривдникові заподіяти нам біль, а ми повинні його пробачити і за це подякувати Богові?

Гріх є духовною хворобою, пояснив Архіпастир. Ця хвороба, як правило, породжує гординю. Тому Господь дає людині ліки від гордості. «Ось цими ліками, якими Господь лікує нашу гординю, – продовжив Блаженніший владика, – є наші ближні, які часто роблять те, що нам не подобається. Якщо ми терпимо ближніх і дякуємо Богові за це, значить ми приймаємо ці ліки від Небесного Лікаря, зціляємося і стаємо здатними увійти в життя вічне. Якщо ні – то ми не можемо увійти в Царство Небесне».

Чому Господь не візьме хвору, грішну і духовно брудну людину в Своє Царство?

«Царство Небесне так влаштовано, що ніщо нечисте і хворе туди не входить, – відповів Предстоятель. – Туди потрібно увійти в чистому одязі і здоровим».

Перша людина Адам мав можливість насолоджуватися райським блаженством, поки був здоровий. Коли ж він захворів гріхом, то вже не зміг там перебувати – Господь видалив його з Раю.

«З цієї причини Господь і лікує наші хвороби, допомагає нам знищити гординю тими гіркими ліками, які Він дає через ближніх, які роблять те, що нам не подобається, – продовжив Блаженніший владика. – Якщо ми щось терпимо, то ми повинні знати, що це є ті гіркі ліки, які Господь дає нам, щоб вилікувати нам нашу гординю».

Але у нас буває так, що ми ніяк не можемо пробачити кривдника. Як бути, якщо розумом розумію, що Господь допустив скорботу через ближнього, але серцем не можу пробачити?

«Ми повинні слухати розум, а не серце, – зазначив Архіпастир, – і принаймні не мстити своєму ближньому за те, що він несправедливо нас образив. Якщо ми йому не мстимося, це вже перша ступінь вибачення. А коли ми себе змушуємо так робити, то з часом серце упокорюється і прощає нашого кривдника».

Просмотров: 950

Залишити відповідь