Синодальний відділ УПЦ у справах сім’ї провів семінар для родин духовенства Київської і Бориспільської єпархій

28 вересня 2017 року з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та Високопреосвященнішого  митрополита Бориспільського і Броварського Антонія у стінах актового залу Києво-Печерської Лаври Місія Синодальний відділ УПЦ у справах сім’ї провела семінар для сімей священиків Київської та Бориспільської єпархій, присвячений питанням роботи з сім’ями на парафіях. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Місії family.church.ua.

Захід очолив Голова Місії архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон.

До наповнення роботи заходу був включений досвід передових єпархій та виступи профільних фахівців, направлені на структурування роботи єпархіального відділу та допомогу духовенству у активній роботі з парафіянами та їх родинами.

Після спільної молитви зі словами пастирської настанови до присутніх звернувся Голова Місії Синодального відділу УПЦ у справах сім’ї, архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон. Владика висловив подяку Предстоятелю УПЦ та Керуючому Бориспільської єпархії за благословення провести даний захід. Також Його Високопреосвященство детально розповів про питання, які заплановано на розгляд та поділився тими напрацюваннями, котрі має на сьогоднішній день Місія.

Заступник Голови Місії, священик Іоанн Ружицький, висловив надію на те, що поточна зустріч принесе очікувані плоди. Священик підкреслив, що Церква не може стояти осторонь від підтримки сучасної сім’ї. «Ми, священики повинні бути прикладом турботи і піклування про багатодітні сім’ї та сім’ї, що знаходяться у важких життєвих обставинах, опіки над дітьми сиротами, підтримки людей похилого віку. Також, важливим кроком який має зробити кожна парафія на чолі з настоятелем – це організація недільних шкіл, дитячих, молодіжних, сімейних клубів, центрів дозвілля для усієї сім’ї, волонтерських загонів. Організація таких форм сімейного спілкування дає змогу допомогти сім’ям налагодити комунікацію в середині родини», – сказав отець Іоанн.

Керівник сімейного відділу Київської єпархії, протоієрей Сергій Екшиян, а також керівник відділу Бориспільської єпархії, протоієрей Іоанн Омельчук презентували досвід роботи, очолюваних ними, відділів.

Розповів гостям про розробку методичних рекомендацій для священиків  щодо проведення передшлюбних бесід на парафіях УПЦ керівник сімейного відділу Львівської єпархії, протоієрей Михаїл Коник. Священик зазначив, що обов’язковість таких бесід допоможе молодятам осягнути глибинний зміст та відповідальність церковного шлюбу і сімейного життя. Також до тем, запропонованих священиком, було включено “Допомога дітям-сиротам і дітям, позбавлених батьківського піклування”,  та «Проект “Наставництво для дітей-сиріт»». Даний проект, у свою чергу, передбачає пошук, підготовку і підбір для дітей, котрі проживають в інтернатних закладах, відповідальної людини (наставника), яка буде супроводжувати її у подальшому житті.

Особливістю духовної реабілітації воїнів АТО та їх сімей поділився заступник Голови Синодального відділу у справах молоді, ігумен Валеріан (Головченко). Другою темою, розкритою священиком, стали “Основні аспекти роботи з молоддю і підготовка молоді до сімейного життя”. Найголовнішою умовою успішної та щасливої сім’ї, на думку отця Валеріана, є єдність. Єдність у всьому – єдність думок, поглядів на життя, єдність у серці та ставлення до фінансів і т.д.

Наступним спікером семінару стала Анна Ружицька. Матушка повідала присутнім про сучасні форми роботи з сім’ями на парафії:  сімейні табори, клуби, паломництва, молодіжки та інші соціальні заходи. На її думку, первинним аспектом роботи священика з вірянами має бути комунікація. Родина священика не має бути ізольована, відрізана від приходу. Спілкування під час Літургії недостатньо, народ потребує контакту живого та неформального.

Клірик Київської єпархії протоієрей Петро Семащук поділився з присутніми ідеями тих заходів, які проходять в рамках його парафії: велопробіги для молоді та благодійні акції для онкохворих дітей.

Прот. Геннадій Батенко, заступник Голови Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів розповів гостям про недопустимість штучного запліднення (ЕКО) для православних християн. «Шляхи до дітородіння, не згодні із замислом Творця життя, Церква не може вважати морально виправданими», – підмітив священик.

Далі учасники мали змогу почути цінний майстер-клас по «Ефективній роботі єпархіального відділу в медіа просторі» від відомого столичного журналіста Віктора Іваненка. На його думку, висвітлення церковних новин у ЗМІ є ефективним способом донести християнські цінності у маси. Проте, співпраця з медіа має бути грамотною і зручною для сприйняття.

Просмотров: 584

Залишити відповідь