Вітання Предстоятеля організаторам, гостям та учасникам Міжнародної наукової конференцї «Життя та благословенні труди преподобного Олексія (Кабалюка)»

Ваше Високопреосвященство!
Високоповажні учасники наукового форуму!

Сердечно вітаю вас з відкриттям Міжнародної наукової конференції, присвяченої 140-річчю від дня народження та 70-річчю від дня смерті православного Святого Закарпаття, відомого місіонера та ревного сповідника Православ’я — преподобного Олексія (Кабалюка).

Православ’я на Закарпатті є багатим на свою неповторну та автентичну церковну історію. За свою багатовікову історію Мукачівська єпархія пережила багато процесів, які сприяли становленню та ствердженню віри в цих землях. Звичайно, всі ці процеси безпосередньо пов’язані з людьми, які є для нас еталонами подвигу та святості.

Одним з таких подвижників благочестя є преподобний Олексій (Кабалюк). Саме він свого часу став своєрідним маяком, який сяяв і своїм життям сприяв відновленню та поширенню православної віри в Закарпатті. Так, на початку XX століття під час руху за відновлення Православ’я, завдяки ревним місіонерським трудам Преподобного, в один день було хрещено сотні людей, а згодом в Православ’я з унії перейшло близько 14 тисяч людей. Святий часто відвідував і підтримував молитовні зв’язки зі Святою Горою Афон, активнозахищав Православ’я на всесвітньовідомих Мараморош-Сиготських процесах, його зусиллями у 1921 році була відновлена канонічна Православна Церква на Закарпатті, яка до 1945 року входила до Сербської Православної Церквина правах автономії.

Святий став уособленням цілої епохи. В умовах панування унії, він, не покладаючи своїх сил, зумів задати правильний курс церковної самоідентифікації віри на Закарпатті. Будучи ченцем преподобний Олексій піклувався і про чернецтво на Закарпатті. Завдяки старанням Святого було відкрито чимало нових та відновлено багато старих чернечих обителей в Закарпатському краї. Як результат, за благословенні труди, спрямовані на відродження та утвердження Православ’я в Закарпатті, в 2001 році його було причислено до лику місцевошанованих святих Української Православної Церкви.

Нині на території Закарпаття дієкілька молодіжних братств на честь преподобного Олексія (Кабалюка), освячено десятки храмів на честь його імені, відкрито кілька чернечих обителей, покровителем яких є цей Святий. В Свято-Миколаївському чоловічому монастирі в с. Іза-Карпутлаш діє меморіальний музей преподобного Олексія Карпаторуського сповідника, в тому ж монастирі знаходяться і його нетлінні мощі. Все це ще раз показує, наскільки сильною була постать і діяльність Святого на цій Богом благословенній землі.

Сьогодні перед нами стоїть важливе завдання об’єктивного вивчення різносторонніх церковних, історичних, богословськихта агіографічних аспектів постаті Святого. I тут розкривається широке поле для взаємодії між церковними вченими та світською історичною наукою. Дуже важливо, що сьогодні Мукачівська єпархія проводить цю наукову конференцію спільно з різними європейськими науковими інституціями. Сподіваємось, що ця співпраця принесе добрі плоди.

Згадуючи труди та подвиги святого Олексія (Кабалюка), ми просимо його молитовного заступництва за нашу Батьківщину та її боголюбивий народ. Бажаю учасникам і гостям конференції Божого благословення та плідних наукових звершень у вивченні історії Православної Церкви на Закарпатті.

Благословення Господнє нехай перебуває з усіма Вами!

+ОНУФРІЙ,
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

4 жовтня 2017 р.
м. Київ

Просмотров: 72

Залишити відповідь