Відділ зовнішніх церковних зв’язків прокоментував ситуацію з брутальним порушенням прав віруючих у Івано-Франківській області

Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви прокоментував рейдерське захоплення Благовіщенського храму УПЦ у м. Коломия, яке 18 жовтня 2017 року вчинили священики УГКЦ, за підтримки «Правого сектору» та «Чорної сотні». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви з сумом констатує суттєве погіршення ситуації з забезпеченням прав віруючих УПЦ в Івано-Франківській області.

Яскравим прикладом цьому є рейдерське захоплення Благовіщенського храму УПЦ у м. Коломия, ініційоване та здійснене 18 жовтня 2017 року священиками УГКЦ Михайлом Арсеничем та Юрієм Атаманюком, за підтримки «Правого сектору» та «Чорної сотні».

Спроби рейдерського захоплення Благовіщенського храму згаданими священиками УГКЦ розпочалися ще у червні 2017 року.

13-14 червня ситуація навколо Благовіщенського храму УПЦ обговорювалася на 76-й сесії Синоду єпископів УГКЦ, на якій, зокрема, було стверджено, що «УГКЦ в Україні й надалі робитиме все можливе, щоб уникати силового протистояння і міжконфесійних конфліктів та не прагне захоплювати силою храми чи будь-яке інше майно».

4 жовтня 2017 року Івано-Франківський окружний адміністративний суд підтвердив право релігійної громади УПЦ на звершення богослужінь у Благовіщенському храмі.

Втім, ні позиція Синоду УГКЦ, ані рішення судів не завадили священикам УГКЦ 18 жовтня поточного року силоміць захопити православний храм в Коломиї.

Саме тому ВЗЦЗ звернувся до проводу УГКЦ та керівництва Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ із закликом зобов’язати своїх священиків звільнити храм, яким законно користується релігійна громада УПЦ, та не перешкоджати їй у звершенні богослужінь.

Зухвале рейдерське захоплення Благовіщенського храму УПЦ в Коломиї не є поодиноким випадком на Івано-Франківщині. Зокрема, 15 жовтня захоплено храм УПЦ на честь Успіння Пресвятої Богородиці у с. Старий Гвіздець Коломийського району, храм УПЦ на честь Різдва Пресвятої Богородиці в с. Рогиня Городенківського району, а також загострюється ситуація навколо храму УПЦ на честь св. Георгія Побідоносця в с. Острівець Городенківського району, де органи місцевої влади та представники «УПЦ КП» не полишають спроби силоміць та всупереч Законам України примусово змінити підлеглість релігійної громади УПЦ та захопити її храм.

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ закликав також органи місцевої влади відновити порушене право віруючих та релігійних громад УПЦ, не втручатися в їхні внутрішні справи, та забезпечити їхнє право на свободу віросповідання.

Просмотров: 393

Залишити відповідь