Відкрите звернення Івано-Франківської єпархії з приводу подій навколо Свято-Благовіщенського храму

Відкрите звернення всіх вірян Івано-Франківської єпархії Української Православної Церкви до Президента України, органів державної влади, Франциска Папи Римського, Апостольського Нунція в Україні, архієпископа Клаудіо Гуджеротті, голови УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука, міжнародних організацій та української громадськості

Дорогі во Христі брати та сестри!

Всі ми з болем у серці впродовж останніх років, коли триває військове протистояння на Сході нашої держави, підносимо молитви до Господа Бога та Його Пречистої Матері, Пресвятої Богородиці про те, щоб Вони дарували нашій Батьківщині довгоочікуваний мир та спокій, щоб не гинули кращі сини українського народу, про мир та любов у душі кожного з нас.

Там на Сході знаходяться люди, які жертвують собою, щоб встановити законність та правопорядок на непідконтрольних державі територіях. Серед них є віруючі і невіруючі, українці і не українці, проте єдині у своїй меті люди. Водночас, наш народ намагаються розділити тут, де зберігається мир.

Ситуація, яка склалася навколо Благовіщенського храму м. Коломиї, для правової держави є неможливою. Якщо права людини не можуть бути забезпечені ні рішеннями суду, ні правоохоронними органами, ні Гарантом Конституції України, то як можна говорити про безпеку суспільства. Незаконне утримання Свято-Благовіщенського храму, у випадку його безкарності, може стати прецедентом для подальшого порушення правопорядку у суспільстві.

В офіційному зверненні Коломийської єпархії УГКЦ від 21 жовтня 2017 року зазначено, що: “єпархія, як і вся Українська Греко-Католицька Церква, послідовно виступають за збереження в Україні міжконфесійного миру та злагоди, нікому не наказують і не рекомендують захоплювати силою храми чи будь-яке інше майно.” Водночас 22 жовтня 2017 року біля Благовіщенського храму, коли просто у прямому ефірі, який транслювався онлайн з офіційної сторінки Івано-Франківської єпархії УПЦ у мережі Facebook, священиками Коломийської єпархії УГКЦ, що називають себе капеланами, проте не мають жодного відношення до ЗСУ, та їх прихильниками була застосована груба фізична сила до православних вірян. Особливої уваги вартий священик УГКЦ Микола Мединський, котрий не соромлячись власноруч завдавав удари навіть жінкам. На це дійство з’явився навіть один із всенародних обранців – депутат Верховної Ради України Юрій Тимошенко, який на здивовані запитання православних віруючих: «Ви ж представляєте весь український народ, як ви можете підтримувати незаконні дії окремих людей?» відповів: «Можете за мене не голосувати на наступних виборах…».

Така поведінка чиновників та посадових осіб органів державної влади для нас вже не нова. Ми неодноразово зверталися до правоохоронних органів, Служби безпеки України, Кабінету Міністрів України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, проте, нас не було почуто.

Якщо ця ситуація буде продовжуватися й надалі, то вона завдасть неабиякої шкоди діловій репутації української держави та поставить під сумнів добропорядність України як суб’єкта міжнародних зобов’язань у галузі прав людини.

Зі свого боку ми, православні віруючі Прикарпаття, обіцяємо, що будемо залучати весь комплекс національних та міжнародних правових засобів для відновлення порушеного права.

Івано-Франківська єпархія Української Православної Церкви на чолі з Преосвященнішим Тихоном, єпископом Івано-Франківським і Коломийським просить Президента України, правоохоронні органи, провід Української Греко-Католицької Церкви, Апостольського Нунція в Україні, архієпископа Клаудіо Гуджеротті, Папу Римського Франциска та міжнародні правозахисні організації не зволікаючи втрутитися у ситуацію навколо Свято-Благовіщенського храму міста Коломиї та вжити всіх необхідних заходів для відновлення порушених прав православної громади.

Інформаційно-просвітницький відділ Івано-Франківської єпархії

Просмотров: 469

Залишити відповідь