Архієреї УПЦ вшанували пам’ять прп. Димитри Київської у Болгарії

26 жовтня 2017 року відбулися урочистості, присвячені 170-річчю храму священномученика Димитрія Солунського в селі Каліпетрово (Болгарія). Участь у богослужінні взяли архієреї Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт sobor.in.ua.

Божественну літургію очолив митрополит Доростольський Амвросій у співслужінні єпископів та священиків з Болгарії, Греції, Румунії, Молдови, України та Росії.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в день пам’яті св. Димитри Київської участь у богослужінні взяли представники Української Православної Церкви: митрополит Вінницький і Барський Симеон, єпископ Фастівський Даміан, єпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Болградський Сергій.

Прп. Димитра Київська (в миру – Матрона Олександрівна Єгорова) народилася в 1810 р. у Сілістрі. Разом з родиною вона переселилася до Бессарабії, де вийшла заміж за капітана російської армії. Після загибелі чоловіка під час Кримської війни, в 1856 р. вона переїхала у Київ. У 1876 р. свята скупила цілий квартал у Києві, де, за її проханням 4 березня 1878 р. була заснована Введенська жіноча громада для піклування над вдовами і сиротами. Цій громаді вона пожертвувала свої будинки і 21 000 руб. 9 березня 1878 р. вона померла в Петербурзі, прийнявши перед смертю постриг з ім’ям Димитрія. Була похована в Олександро-Невській Лаврі, але 7-8 серпня 1878 р. мощі перепоховали в склепі храму Введенської громади в Києві. Після закриття монастиря її останки були перепоховані на Звіринецькому кладовищі та повернуті після відновлення обителі в 1996 р. 8 листопада 2008 р. свята Димитрія канонізована Українською Православною Церквою. Дні пам’яті — 26 жовтня (день тезоіменитства), 9 березня (день кончини), 8 серпня (день повернення мощей в обитель). Частка її мощей 26 червня 2009 р. була передана жителям рідного міста Сілістра і зараз зберігається в храмі с. Каліпетрово.

25 жовтня архієреї взяли участь в освяченні пам’ятника святій ігумені Димитрі Київській, встановленого біля храму священномученика Димитрія Солунського села Каліпетрово поблизу м. Сілістра. У болгарському селі Каліпетрово відсвяткували пам’ять прп. Димитри, болгарки за походженням, яка несла подвиг і в Києві, де заснувала Введенський монастир. Сам пам’ятник був переданий храму в дар від єпископа Даміана (Давидова), намісника Київського Свято-Введенського монастиря, заснованого святою Димитрою у 1878 році. Владика Даміан очолив освячення пам’ятника.

Протягом перебування у Болгарії, паломницька група з України також відвідала низку монастирів і скитів Болгарської Православної Церкви.

Просмотров: 857

Залишити відповідь