Шведські ЗМІ повідомили про освячення українським митрополитом першого православного храму на півночі країни (відео)

26 листопада 2017 року митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука освятив храм на честь свт. Миколая Чудотворця в шведському місті Буліден (Boliden), що на півночі країни. Після урочистого богослужіння архієрей відповів на питання місцевих ЗМІ, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Запорізької єпархії.

Владико, дозвольте подякувати Вам за те, що Ви прибули до нашого міста для спільної молитви та освячення храму на честь святителя Миколая Чудотворця. Це дуже важливий момент у житті Православної Швеції, і особливо чудовий тим, що відкриття даного храму припадає на 400-річчя Православної місії в нашій країні. Це вкрай важлива подія для всіх Православних віруючих Швеції. З огляду на той факт, що на півночі це перший Православний храм, радує, що тепер кожен охочий зможе сюди прийти та помолитися. Сподіваємося, що служби в нашому новому храмі будуть відбуватися також і англійською, і  шведською мовами. Дозвольте поставити Вам кілька запитань.

Скажіть, чому саме в саме в Болідені було вирішено відкрити православний храм?

Справа в тому, що тут проживають люди, котрі народилися і жили в українському місті Мелітополь, що знаходиться на території Запорізької єпархії та є її другим кафедральним градом. Не дивлячись на те, що вони проживають тут, наше молитовне єднання не припинялося. Коли у місцевої української православної громади з’явилася можливість придбати приміщення під майбутній храм, до мене було направлено прохання надати допомогу у відкритті православної парафії в Болідені.

Багато шведи цікавляться подальшими планами Православної Церкви в нашій країні.

Головна місія Церкви – приводити людей до Христа для спасіння. В основі церковного життя, зрозуміло, знаходиться літургійне спілкування, євхаристійне єднання. Все інше – допоміжний інструмент в процесі приведення людини до Христа. Тому, в першу чергу, ми будемо намагатися, щоб тут якомога частіше відбувалися богослужіння. У позабогослужбовий час священик, який знаходитиметься тут, буде якомога більше часу присвячувати людям, щоб допомогти їм прийти до Бога.

Підкажіть, за рахунок яких коштів планується утримувати дану парафію?

Парафія, за своєю суттю, є об’єднанням парафіян навколо храму заради спільної молитви, співробітництва у славу Господа. Тому, як встановено віковою практикою Церкви, храм утримується саме завдяки парафіянам.

У сучасному світі дуже важко знайти свій шлях до Бога, тому що існує безліч релігій, різних деномінацій, сект. Що Ви можете сказати з цього приводу?

По-перше, ми говоримо про Христа та зберігаємо традиції, покладені в основу ще святими апостолами. Фактично, наша Церква заснована самим Христом, існує ось уже дві тисячі років. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб зберегти її вчення, примножити її плоди, але зі збереженням справжньої віри, без будь-яких поправок і коригувань її доктринальних основ заради тимчасових зручностей для кого-небудь.

Просмотров: 289

Залишити відповідь