Протоієрей Миколай Данилевич прокоментував звернення колишнього митрополита Філарета до Собору РПЦ

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, член спеціальної комісії для перемовин з тими, хто відділився від церковного спілкування, яку сьогодні створив Архієрейський Собор, протоієрей Миколай Данилевич прокоментував звернення від колишнього митрополита Філарета (Денисенка) до Собору РПЦ. Свої думки він виклав на власній сторінці у Фесбук, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як священику, який ввійшов до складу відповідної комісії, мені, напевно, буде недоречно занадто багато говорити на цю тему. Але все-таки дозволю собі кілька думок з цього приводу.

  1. Сенсація, але це дійсно так. Філарет просить вибачення. На офіційному сайті РПЦ є в лапках цитати з його листа. Що він під цим має на увазі, коли просить вибачення, інше питання, але просить і це похвально. І Архієрейський Собор РПЦ позитивно сприйняв цей крок, так само як і єпископат УПЦ.
  2. У його ситуації це мужній, а отже і позитивний крок. Очевидно, що Філарет наближається до заходу свого життя, а перед обличчям вічності втрачають свою привабливість будь-які амбіції, посади, почесті, і навіть образи.
  3. Сам факт звернення свідчить про те, що він (Філарет) усвідомлює, що вчинив розкол, і що анафема все-таки «працює». Він вже не сподівається на допомогу Константинополя, в чому так довго всіх нас переконував він сам і його речники, і про що ми весь цей час говорили, що цього не станеться.
  4. Анафема на Філарета була накладена з конкретних причин, а саме за учинення розколу. Так ось, коли розкол буде подолано, відповідно, зникне причина, по якій була накладена анафема. Тоді її і знімуть. Іншими словами слід думати, що позиція Собору РПЦ полягає в тому, що зняття анафеми з Філарета повинно бути наслідком подолання розколу, і навряд чи умовою або початком на цьому шляху.
  5. Новина приємна, але думаю, що для початку слід стримано віднестися до її перспектив. Особливо після всього того, що Філарет і його конфесія накоїла по відношенню до УПЦ за останні роки. Важливо, щоб цей крок був сприйнятий Церквою, церковним народом. Але ми християни, і повинні і будемо прощати. А по-друге, сьогоднішній вечірній коментар в Фейсбуці їх спікера Євстратія Зорі на цю тему свідчить про те, що діалог може закінчитися, не розпочавшись.
  6. Тепер важливо, щоб сам Філарет не піддався тиску радикальних і націоналістичних сил, яких багато в його структурі, а також не слухав можновладців, поради яких одного разу його вже повели в розкол на початку 1990-х.
  7. Думаю, що цей крок Філарета може бути проявом церковного, що в ньому прокинулося, а не політичного мудрування. Можливо, він думає про користь Церкви. А можливо, за всім цим стоять якісь інші цілі.

Почекаємо. Завтра Філарет дає прес-конференцію на цю тему.

Просмотров: 4678

Залишити відповідь