Нардеп від «Народного фронту» сприймає побиття віруючих як добровільну зміну конфесії та бажає її узаконити

30 листопада 2017 року в приміщенні Книжкової палати України відбулася зустріч народного депутата України від партії “Народний фронт” Віктора Єленського, який є співавтором скандального законопроекту №4128, з представниками громад УПЦ, храми яких було силою захоплено впродовж останніх років. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Раніше того ж дня відбувся брифінг з Галиною Суменковою, котра організувала зібрання громадян, права яких були порушені під час фактів так званого церковного рейдерства. На зборах були присутні представники зі всієї України – понад 120 осіб.

Нагадаємо, законопроект №4128 є спробою легалізації захоплень храмів УПЦ через рішення територіальної громади. Долю парафії згідно цієї ініціативи має вирішувати не відповідна релігійна громада, а сукупність будь-яких осіб, які «самоідентифікують» себе парафіянами, хоча в дійсності можуть не мати жодного стосунку до громади.

Зустріч розпочалася доповіддю Єленського, в якій депутат намагався виправдати законопроект як не дискримінаційний, зокрема щодо вірян УПЦ. Така позиція викликала чимало питань з боку присутніх.

Зокрема ініціатора законопроекту попросили навести конкретні пропозиції, які б запобігли конфліктам у разі прямої агресії, в тому числі силового захоплення майна, з боку «УПЦ КП» та УГКЦ. На це депутат вирішив відповісти духовною порадою, по-християнськи ділити церковне майно разом з будівлею храму. Одночасно компетентної поради стосовно справедливого та законного поділу церковного майна Єленський не навів, черговий раз засвідчуючи недосконалість і недоопрацьованість свого законопроекту.

Заангажовану позицію та однобокий погляд на складну ситуацію депутат проявив, коли йому запропонували відеоматеріали з захопленням храмів і побиттям віруючих УПЦ. Ігноруючи запропоновані відеофакти, він залишився при думці, що представники «УПЦ КП» є жертвою, а не навпаки.

Зокрема Єленський додав, що немає жодної дискримінації УПЦ з боку держави, а відбувається добровільний перехід громад з УПЦ до «УПЦ КП». Депутат навів відверто сумнівну статистику, що в храмах, де є факти «переходу», переважно від 90% до 95% громади виявляють добровільне бажання перейти в іншу юрисдикцію, тобто в «УПЦ КП». Однак не було пояснено, чому захоплені храми стоять під час «богослужінь» порожніми, а вигнані громади мають у цей час тіснитися за молитвою у приватних домівках парафіян. Присутні також навели приклад, що в селі Старий Гвіздець з громади УПЦ, яка складалася зі 120 парафіян, виявили бажання перейти до розколу лише 10 осіб. Однак це не завадило останнім за допомогою поліції та духовенства «УПЦ КП» заволодіти церквою.

Подібна безпідставна аргументація лунала від Єленського протягом зустрічі. Депутат волів не дослухатися до думки віруючих, постійно повторюючи про відсутність дискримінації відносно УПЦ попри численні об’єктивні факти порушення прав її віруючих.

На прохання зібрання про те, щоб депутат відкликав даний законопроект, Єленський сказав, що він повністю згідний з законопроектом і буде за нього голосувати, бо дана  ініціатива, за його думкою, не спричиняє дискримінації жодної конфесії України і не несе розпалювання міжконфесійної ворожнечі в суспільстві.

Просмотров: 1017

Залишити відповідь