УПЦ вітає намагання подолати розкол і очікує, що в «Київського патріархату» слова не розійдуться зі справами

Заступник голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич прокоментував отримання Архієрейським Собором РПЦ листа від колишнього митрополита Філарета (Денисенка)

«Ініціатива виходила від Філарета особисто – не від РПЦ», – підкреслив спікер. Через це лист і був зачитаний присутнім на Соборі.

«Фактично вперше на Архієрейському Соборі РПЦ такий лист було зачитано, тому що Філарет і попередньо звертався, але він звертався в іншому стилі, з іншими пропозиціями, з іншими титулами, – пояснив отець Миколай. – А це було звернення саме про примирення, про прощення».

Було відзначено, що лист є “напівпокаянним” проте все одно «позитивним кроком».

Заступник голови ВЗЦЗ УПЦ зазначив, що наступні заперечливі пояснення з боку Філарета можуть бути цілком зрозумілими через «непросту ситуацію», в якій опинився очільник «Київського патріархату» та вплив його оточення.

«В даній ситуації ми не будемо брати до розгляду ті емоції, які були там висловлені, – прокоментував отець Миколай заяви Філарета під час прес-конференції після оприлюднення листа. – Ми будемо спокійно очікувати на відповідь іншої сторони… Якщо вони підуть на діалог, на переговори, то це було б позитивно».

Спікер додав, що Церква стримано відноситься до перспективи діалогу з «Київським патріархатом». «Ми не маємо ніяких ілюзій, – сказав спікер, – але все-таки вважаємо, що розкол для Церкви є гріхом і проблемою. І якщо ми можемо хоч щось зробити для того, щоб ця проблема була вирішена, маємо скористатися найменшою можливістю для того, щоб це зробити».

Просмотров: 632

Залишити відповідь