Архієпископ Боярський Феодосій розповів про зміни в Статуті РПЦ

У статуті РПЦ тепер буде чітко прописано те, що стосується самоврядного статусу Української Православної Церкви.

В ефірі «Великого інтерв’ю» Радіо «Вести» вікарій Київської Митрополії, голова Церковного суду Київської єпархії архієпископ Боярський Феодосій та експерт-релігієзнавець Олексій Смирнов розповіли українцям про головні рішення Архієрейського собору РПЦ, що стосуються Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Раніше в 11 главі статуту РПЦ Українській Православній Церкві був присвячений лише один абзац і слів “незалежна, самостійна в управлінні” там не було. Було лише сказано, що УПЦ є самокерованою з правами широкої автономії, — зазначив Олексій Смирнов. — Тепер же окрема глава статуту, що складається з 13 пунктів, говорить, що УПЦ надана незалежність і самостійність в управлінні, а також, що її центр управління знаходиться в Києві».

Як пояснив, архієпископ Феодосій, рішення, прийняті на Архієрейському Соборі в більшості своїй не є принципово новими.

«Просто нормативні моменти, розпорошені по різним документам — у статуті про управління УПЦ, в Томасі про незалежність в управлінні Патріарха Олексія, а також в пунктах статуту РПЦ, були зібрані в одну главу», — підкреслив владика.

Зокрема це стосується і судової системи Української Православної Церкви.

«Протягом 25 років вищою судовою інстанцією Православної Церкви в Україні був суд УПЦ, який зараз очолює митрополит Кам’янець-Подільський Феодор. Зараз цей момент також внесений до статуту РПЦ».

Просмотров: 503

Залишити відповідь