Про преподобного Савву Освященного і його Велику Лавру

Значення преподобного Савви Освященного – скромного монаха з Каппадокії – в житті Святої Церкви важко переоцінити. Він стояв біля витоків монашества, його подвиг збирав навколо себе цілі монастирі учнів серед пустелі, йому належить створення богослужбового статуту, за яким Церква живе понині, а його Велика Лавра виховала преподобних Іоанна Дамаскіна, Косму Маіумского, Андрія Критського і багатьох інших угодників Божих.

З 8 років на службі у Царя всіх. Преподобний Савва і його учні

20940Всього преподобний прожив 94 роки (483-532 рр.). Вже у восьмирічному віці він став на шлях чернечого життя, пішовши до монастиря Флавіани в Малій Азії. Через десять років, коли святий Савва подвизався в пустелі неподалік від Єрусалима, він засвідчив перед батьками рішучість бути відлюдником. Його батько, будучи воєначальником в Александрії, закликав повернутися сина в мир, щоб він теж став знатним воїном. На це святий Савва відповів: «Ти, батько, як воїн присягнув на вірність імператору земному, я ж вступив у військову службу до Царя всіх – Бога, і не можу залишити цієї служби». На 35-му році життя преподобний Савва пішов до Йорданської пустелі. Там після п’яти років подвигу він знайшов печеру в скелі на березі потоку Кедрон, струмка, що тече від Єрусалима до Мертвого моря, і оселився в ній. Сьогодні навпроти печери святого Савви, на протилежному березі Кедрона стоїть Велика Лавра – монастир, заснований подвижником.

427893_originalЛавра була заснована в 484 році. Її насельники – учні преподобного Савви – жили в навколишніх печерах, подібно до свого вчителя, і лише одного разу на тиждень збиралися разом для богослужіння. Для цього ще за життя засновника були побудовані церква свт. Миколая Мирлікійського (491 р.) і величний собор – кафолікон – на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці (початок VI ст.). Потім з’явилися трапезна, сторожова вежа і стіни, зведені за часів імператора Юстиніана (527-565 рр.), сховище для мощей, що розташоване під підлогою центрального собору. Як згадується в житії, цей монастир став містом ченців у пустелі – на початку його історії тут подвизалося 150 насельників.

7zw0gb2dshuСьогодні найбільша обитель найменшої у світі пустелі – Іудейської – нараховує близько 20 насельників на чолі з ігуменом ієромонахом Євдокимом. Вся братія називає себе учнями преподобного Савви Освященного, а тому береже як правила відлюдницького житія, встановлені півтори тисячі років тому, так і саму святу обитель з її старожитностями.

Афон серед Іудейської пустелі

Як і на Афоні, жінкам на територію монастиря Савви Освященного вхід заборонений, а устав звершується не за місцевим часом, а за візантійським. Їжу тут споживають один раз на день, а в суботу та в неділю два рази на день. Богослужіння відбувається вночі. У звичайні дні воно починається приблизно о 1:30 ночі і триває до 6:30. В особливо урочисті та святкові дні нічна служба починається близько 23:00 (за ізраїльським часом).

notchnoy-pokhod-v-mar-sabuПаломникам і трудникам надаються келії для проживання, проте, з такими ж умовами, як у братії. Електрики та водогону в обителі немає. Воду братія добуває з джерела, що знаходиться біля підніжжя скелі, де розташований монастир. За переданням, це джерело після молитви знайшов сам преподобний Савва. Щоб принести з нього воду до приміщення монастиря послушнику доводиться підіймати важкі каністри по звивистих сходах на висоту близько 15 метрів.

Непрості умови життя монахів ускладнюються високою денною температурою і холодною ніччю. В цілому температура коливається від 0 до 50 градусів за Цельсієм. Проте, посушливий клімат, за словами місцевих насельників, є найлегшим з випробувань, з якими доводиться боротися.

Лаври, багаті святими: Велика і Києво-Печерська

20885В обителі преподобного Савви Освященного подвизалися різні угодники Божі, в числі яких і преподобний Іоанн Дамаскін. На території монастиря знаходиться печера, де святий гімнограф написав Великодній канон. Взагалі ж обитель багата подвижниками благочестя, які спочивають у ній своїми мощами. Їх так багато, що неможливо всіх канонізувати. «З кого починати?» – говорять місцеві старці. Велика кількість святих увінчали свій життєвий шлях мучеництвом під час набігів персів в VII столітті, коли монастир був повністю розграбований.

Своїм багатством святих подвижників Лавра Савви Освященного нагадує Києво-Печерську обитель. Примітно, що в одному з храмів поруч з мощами мучеників у іконостасі знаходиться ікона Собору преподобних Києво-Печерських, яких у монастирі знають і шанують.

Чудотворні мощі і цілюще фінікове дерево

11Однак головною святинею обителі є нетлінні мощі преподобного Савви, які знаходяться у заскленій раці у Благовіщенському соборі. Варто зауважити, що у храмі вони перебувають порівняно нещодавно. Спочатку гробниця преподобного розташовувалася в невеликій купольній усипальниці на центральній площі монастиря. Однак у 1256 р. мощі були вивезені хрестоносцями до Венеції. 12 листопада 1965 року за вказівкою папи Павла VI мощі були повернуті до Лаври Савви Освященного.

world_israel_mar_saba_monastery_007612Преподобний Савва шанується як чудотворець. Його мощі точать численні чудеса: хворі на рак отримують зцілення, а ті подружжя, які не мають дітей, стають батьками. У давні часи в Лаврі росло фінікове дерево, плоди якого зцілювали безплідні подружжя. Це дерево засохло незадовго до того, як до Лаври в 1965 році були повернуті мощі преподобного Савви. Після цього, у монастирі стали давати паломникам у благословення лише шматочки засохлого дерева.

Зовсім же нещодавно воно знову дало паростки: на старому корені виросло невелике деревце, його листочки мають ті ж самі властивості: вони лікують безпліддя. Братія роздає нужденним листочки і радить заварювати і вживати їх як чай.

Просмотров: 724

Залишити відповідь