Блаженніший Митрополит Онуфрій: Святитель Миколай робив добро усім людям, але категорично не погоджувався зі спотвореннями у питаннях віри (+відео)

У своїй проповіді в день пам’яті святителя Миколая, Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав усіх християн, наслідуючи приклад святого, допомагати усім людям, незалежно від їхнього віросповідання, але при цьому ревно зберігати чистоту своєї Православної віри. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні Свята Церква прославляє одного з найбільших угодників Божих, який прославився своїм святим життям на землі. Він довго і добре керував своєю паствою, захищав людей від неправедних суддів, допомагав виходити з крайньої бідності. Сподобившись вічного життя на Небі, він сьогодні стоїть біля престолу Божого, молячись за всіх нас грішних, — сказав Предстоятель. — Це чудовий святий, який жив на зорі християнської ери, але залишивши цей земний світ, він продовжує здійснювати благодіяння для тих, хто звертається до нього з проханнями».

Архіпастир зазначив, що угодника Божого шанують не тільки в Православній Церкві, а й в інших конфесіях і навіть язичники. Він розповів історію про одного місіонера, який проповідував Христа на Далекому Сході.

«Коли я жив в Троїце-Сергієвій Лаврі, то познайомився з одним архієреєм, який раніше був місіонером на Далекому Сході. Він багато років там працював між різними племенами язичників …, просто жив разом з ними. Але про Христа проповідувати намагався дуже обережно. Одного разу він пішов у море з цими людьми ловити рибу. Піднялася буря, вони забігли в кімнатку, в якій було багато різних статуеток. Архієрей серед них побачив святителя Миколая. «А що це за статуетки у вас тут?», — запитує. «Це наші боги, до яких ми звертаємося», — почув у відповідь. «А це хто такий?», — вказав на статуетку святителя. «Ви що не знаєте, це Миколай — він більш за все допомагає нам», — кажуть. І з цього моменту місіонер почав свою проповідь про Христа».

Його Блаженство також розповів про жінку мусульманку, яка ділилася своїми історіями чудесної допомоги Святителя Миколая.

«Ніколи людина не йде до порожнього колодязя, але йдуть туди, де є вода. І якщо вона не отримає відповіді на свою молитву, на своє прохання, то один раз, другий раз попросить і більше не звертатиметься. А святитель Миколай допомагає всім, хто до нього звертається за допомогою, — підкреслив Блаженніший владика і продовжив. — Святитель Миколай є яскравим прообразом Христа. Тому, що Бог, Спаситель наш посилає благодіяння і праведним, і неправедним».

При цьому Митрополит Онуфрій нагадав, що, не дивлячись на таке милосердя святителя, в питаннях віри він був непохитний.

«Він чітко відстоював чистоту віри», — підкреслив Первосвятитель і розповів як святитель Миколай викрив Арія на Першому Вселенському Соборі й навіть вдарив його по щоці за те, що той ображав Бога своєю єрессю.

«Тому ми завжди повинні пам’ятати, що робити добрі справи, ми маємо всім тим, хто потребує цього. Звичайно, в першу чергу своїм по вірі, потім будь-якій людині. Але роблячи добро, ми не погоджуємося з їхніми помилками у вірі. Це різні речі. Можливо, люди думають, що зробити добро якомусь безбожнику, значить, погодився з ним. Це не так, ми робимо добро для того, щоб він зрозумів, що Бог милостивий і щоб він пізнав Істину й звернувся з покаянням», — сказав Предстоятель.

«Нехай молитвами святителя Миколая, Господь допомагає нам, дорогі брати і сестри, щоб ми свої сили і таланти, даровані Богом, вживали на те, щоб робити добро. Але щоб ми зберігали чистоту святої Православної віри, яка людину веде до того життя, яке називається Царство Небесне», — підсумував він.

Просмотров: 1445

Залишити відповідь