У Запоріжжі митрополит Лука взяв під опіку особливих дітей, яких виставив на вулицю «Київський патріархат» (+відео)

19 грудня 2017 року, в день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука відвідав нове приміщення Центру соціалізації та реабілітації дітей з синдромами Дауна, ДЦП та аутизму «Прометей», щоб привітати його вихованців, а також їх батьків і працівників зі святом та новосіллям. У серпні дітей виставив на вулицю «єпископ Київського патріархату» Фотій. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як кажуть самі батьки, «довгий час ми були нікому не потрібні зі своїми проблемами, від нас усі відвернулися, поки не звернулися особисто до владики Луки».

«Зараз багато сперечаються про те, чим же відрізняється «Київський патріархат» від канонічної Церкви. Суспільство буквально наелектризоване цим. Для нас же все очевидно. «”Єпископ” Фотій Київського патріархату» вирішив зробити в будівлі Центру свою резиденцію, а нас вигнав на вулицю, зовсім не турбуючись про те, що з нами буде. Завдяки особистій участі владики Луки, священиків єпархії, депутатів міської ради та всіх людей доброї волі, людей небайдужих, яких, на щастя, в нашому місті більшість, у нас з’явилося світле, просторе приміщення, свій дах над головою, а у наших дітей шанс якнайшвидше інтегруватися в середовище своїх однолітків», — кажуть вони.

Центр соціалізації та реабілітації дітей з «особливими потребами» є унікальною у своєму роді установою не тільки в Запоріжжі. Сюди приїжджають закордонні фахівці для обміну досвідом. Багато методик, зокрема, методики для адаптації дітей з аутизмом, розроблені його співробітниками, є ексклюзивними.

2 серпня на каналі ICTV вийшов сюжет — можна було побачити, як батьки через паркан перекидають інвалідні коляски. А новий «єпископ УПЦ КП» розповідає, що у нього є постанова про те, що приміщення аварійне, і воно необхідне йому для того, щоб забезпечити житлом себе і його кліриків, які живуть на зйомних квартирах. Правда, всупереч журналістським стандартам, конфесійну приналежність цих людей співробітники каналу вказати посоромилися.

Дивитися сюжет про Центр з 26 хвилини 20 сек:

Як повідомляють місцеві ЗМІ, кілька років «Прометей» розташовувався у будівлі колишнього дитячого садка в Комунарському районі, куди їх пустив попередник нинішнього «єпископа» нині покійний «архієпископ Григорій». Пішовши за станом здоров’я на спокій, владика лишився жити в будинку і тут же продовжував свою роботу центр для особливих дітей. Але «єпископ Фотій», який прийшов йому на зміну, не тільки відсудив будівлю у владики Григорія, який понад 20 років очолював єпархію, а й оприлюднив цю негарну історію на спеціально скликаній прес-конференції.

Після виселення рішенням проблеми з приміщенням для «Прометею» зайнялися міська влада. На початку вересня стало відомо, що центру виділять два блоки в школі №102. Сприяння надав і митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука, до якого батьки особливих дітей звернулися за допомогою.

Директор Центру Псарьова Анжеліка Віталіївна 19 грудня під час візиту владики Луки сказала: «Тільки православна віра допомагає нам вижити і вистояти у важких умовах нашого нинішнього життя. Вона зміцнює наш дух і дух наших вихованців, вселяє впевненість у власні сили і дарує надію на щасливе завтра, являючи кращі зразки любові до Бога і ближніх».

Анжеліка Віталіївна тепло подякувала владиці за казкове свято, подароване дітям і за ту участь, яку проявляє Запорізька єпархія Української Православної Церкви у долі дітей і сприянні в отриманні ними свого нового будинку.

Просмотров: 1321

Залишити відповідь