Делегація УПЦ взяла участь в конференції по міжрелігійному діалогу в Баку

21 грудня 2017 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, делегація Української Православної Церкви у складі митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки і заступника голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрея Миколая Данилевича взяла участь у міжрелігійній конференції в м. Баку (Азербайджан) під назвою «Роль 2017 року Ісламської солідарності у розвитку міжкультурного та міжрелігійного діалогу». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Запорізької єпархії.

У форумі взяли участь близько 150 делегатів із 40 країн. На відкритті конференції виступив президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв. Були зачитані вітальні листи від релігійних лідерів різних конфесій. Зокрема, митрополит Гальський Емануїл зачитав слово Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія; митрополит Новгородський і Староруський Лев — слово Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, і митрополит Ахалцихський, Тао-Кларджетський і Лазський Феодор — вітальне слово від Патріарха Грузинського Ілії.

Перед учасниками форуму також виступив митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука, який зачитав слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. В слові Предстоятеля, зокрема, говориться, що «релігійна сфера торкається глибинних пластів людського буття. Тут людина покликана до спілкування з Богом і до виховання благоговіння перед Всевишнім. Однак, разом з тим, це і сфера, в якій ненависть і ворожнеча здатні залишити незгладимі сліди на багато десятиліть». Саме тому, на переконання Блаженнішого Митрополита Онуфрія, «нашим спільним завданням є утвердження миру як в Україні, так і в багатьох інших країнах спільного проживання православних християн і мусульман. Наші громади, … покликані і сьогодні свідчити про мирний дух істинно релігійної людини».

У спілкуванні з учасниками конференції та арабськими ЗМІ митрополит Лука відзначив важливість ініціативи Президента Азербайджану – пана Ільхама Алієва про необхідність міжрелігійної та міжкультурної взаємодії. Зокрема, владика сказав: «Ми живемо у той час, коли будь-який конфлікт намагаються перенести з політичної площини в релігійну». Він також підкреслив, «якщо збройний конфлікт розглядати виключно з політичної позиції, то його можна аналізувати, і, в результаті — погасити. Якщо війни базуються на релігійних принципах, то їх аналізувати значно складніше і, відповідно, легше маніпулювати настроями людей заради продовження конфлікту з метою отримання вигоди, не дивлячись на людські жертви». Митрополит Лука зазначив, що даний форум націлений на те, щоб досягти порозуміння та взаємодії між різними конфесіями та релігійними організаціями, що сприятиме досягненню миру на землі.

В кулуарах конференції представники Української Православної Церкви мали плідне спілкування з учасниками форуму, зокрема з ієрархом Константинопольського Патріархату митрополитом Гальським Еммануїлом.

Просмотров: 616

Залишити відповідь