Архієпископ Климент розповів, як відбувається звільнення полонених і про місію Церкви в обміні

Обмін полоненими зазвичай стає можливим при певній довірі однієї сторони до іншої, при цьому Українська Православна Церква, виступаючи посередником у перемовинах про звільнення, максимально дистанціюється від будь-яких політичних чинників цього процесу. Про це сказав голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент для УНІАН.

«Наші слова в цих перемовинах — це заклик до милосердя. Обмін полоненими зазвичай стає можливим при певній довірі однієї сторони до іншої. Між політиками цієї довіри немає. Тому Православна Церква, виступаючи посередником у перемовинах про звільнення, максимально дистанціюється від будь-яких політичних чинників цього процесу», — зазначив владика Климент.

Архієпископ Климент нагадав історію звільнень українських військовополонених, у яких брала участь УПЦ. «Торік ми звільнили з полону захисника Донецького аеропорту Тараса Колодія. У 2015-му вдалось повернули додому двох полонених. А нині у нас є шанс повернути з полону на батьківщину 74 українських воїнів. Молимося за те, щоб все задумане здійснилось і хлопці змогли зустріти Різдвяні свята вдома, дякуючи Богові за це звільнення», — зазначив владика Климент.

Він додав, що заходи зі звільнення — це завжди велике напруження для обох сторін учасників переговорів. «Ми покладаємося на волю Божу. Очікується, що обмін відбудеться 27 грудня за формулою “74 на 306”. Кожна доля – це особливі обставини, але кожна душа значуща в очах Божих. Усі ці люди зазнали великих психологічних і, можливо, фізичних травм. Вони можуть повернутися у шоковому стані, і потребують якомога швидшої реабілітації в нормальних умовах життя. Сам обмін — це завжди дуже велике психологічне навантаження, усі переживають. Будь-який необачний крок може звести нанівець зусилля багатьох людей. Крім нас, представників духовенства, минулого року були присутні військові. Але священики змогли пройти у так звану “сіру зону”, щоб забрати “кіборга” і супроводити його на підконтрольну Україні територію.

Сподіваємося і молимося, що цього разу все пройде, як треба. І що усі нині полонені дістануться своїх домівок і у родинному колі зустрінуть новонародженого Христа», — побажав архієпископ Климент.

Владика також нагадав, що дружини і матері українських військовополонених усі ці роки неодноразово відвідували Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Предстоятель УПЦ, почувши їхні прохання, зробив усе можливе, щоб розпочати процес визволення шляхом переговорів і попросив про це також Святішого Патріарха Кирила.

Окрім того, 21 грудня Священний Синод закликав духовенство та вірян УПЦ посилити молитви про найшвидше визволення всіх військових з полону.

Просмотров: 704

Залишити відповідь