Церква закликала православних до благопристойного вигляду у день Водохреща під час омовіння у водоймах

«Велике прохання до усіх вірян, які цього року будуть занурюватись у хрещенську воду, бути пристойно одягненими, тобто прикривати певні частини тіла відповідним для купання одягом, щоб нікого не ображати своїм виглядом. Можливо, треба виглядати так, як, наприклад, під час омовіння у святій річці Йордан».

В Українській Православній Церкві закликали православних християн дотримуватись благопристойного вигляду у день Водохреща, 19 січня, під час омовіння у водоймах. Про це сказав голова Інформаційно-просвітницького відділу Київської єпархії єпископ Миколай (Почтовий) на прес-конференції в інформаційному агентстві УНІАН, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на УНІАН-Релігії.

«Православна Церква ніколи не вимагала у цей день занурюватися у водойми. Хочу нагадати, що ця традиція започаткувалась протягом останніх десятиліть. Церква не знала пірнання у воду на свято Хрещення, бо у цей час у нас завжди була зима і дуже важко було знайти відкриту водойму. Так, зазвичай в кризі вирубували хрест – місце майбутнього освячення води, щоб священик міг підійти до води і занурити туди святий хрест. Водночас Церква не забороняє тому, хто бажає, звершити окунання, але треба в цьому дотримуватись благоговіння, щоб не викликати осуду в інших», – сказав владика Миколай.

У свою чергу клірик Свято-Покровського храму (на Оболоні), кандидат богослів’я Сергій Чорний закликав православних християн, які планують на Водохреща занурюватися у води Дніпра, дотримуватись благопристойності.

«Велике прохання до усіх вірян, які цього року будуть занурюватись у хрещенську воду, бути пристойно одягненими, тобто прикривати певні частини тіла відповідним для купання одягом, щоб нікого не ображати своїм виглядом. Можливо, треба виглядати так, як, наприклад, під час омовіння у святій річці Йордан», – вважає отець Сергій.

Єпископ Миколай повідомив, що у п’ятницю, 19 січня близько 12.00 Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій освятить води Дніпра в Оболонському районі Києва біля Свято-Покровського собору по вулиці Прирічна, 5а.

«Освячення води цього дня особливе і носить назву Великої Агіасми. В цей день духовенство і віруючі збираються біля водойм і Церква звершує чин освячення вод. Тобто всі води, які є на землі, в цей день освячуються, освячується все, що оточує людину. Це час змін, особливий час, коли людина може повернути все своє життя до Бога», – зазначив владика Миколай.

Архієрей вважає, що святкування Хрещення Господня об’єднує український народ.

«Хрещення Господа нашого Іісуса Христа – одне із найважливіших християнських свят. Друга назва свята – Богоявлення, бо в цей день сталося чудо, яке відкрило світу і людям в доступних образах тайну Святої Трійці. В цей день миру вперше з’явилася Пресвята Трійця. Бог Отець проголосив про Сина з небес, Син прийняв Хрещення в річці Йордан, і Дух Святий зійшов на Сина у вигляді голуба. Про це свідчать всі чотири Євангелія», –  розповів єпископ Миколай.

Владика також додав, що Своїм хрещенням у Йордані Спаситель поклав початок таїнства Хрещення, через яке людина народжується для життя во Христі.

«Хочеться побажати всім, щоб радість Хрещення Господня спонукала людей до примирення, до розуміння одне одного, що б ця радість вела по життю»,- побажав владика Миколай.

Свято-Покровський собор Києва знаходиться за адресою вул. Прирічна, 5А. Проїзд: від станції метро “Мінська”, “Героїв Дніпра” – маршрутним автобусом 559 до храму. Від станції метро “Мінська” – тролейбусом 24, 24к до зупинки “Вул. Прирічна”; від станції метро “Петрівка” – тролейбусом 34 до зупинки “Центр” Сфера”. З Рибальського півострова – автобусом 88 до зупинки «Вул. Прирічна».

Просмотров: 792

Залишити відповідь