Паломники з України зустріли свято Богоявлення на Святій Землі — відеосюжет з місця події (відео)

18 січня 2018 року на березі річки Іордан в місцевості Віфавара (араб. – Каср-Ель-Яхуді) відбулося Велике освячення води, яке очолив Єрусалимський Патріарх Феофіл у співслужінні з єпископатом і священством Єрусалимської Православної Церкви. У церемонії освячення взяли участь близько 10 000 православних віруючих, які прибули з різних країн світу. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на прес-службу Паломницького Центру УПЦ.

Безпеку під час заходу забезпечували сотні співробітників поліції і прикордонних військ Ізраїлю.

Цього дня на річці Іордан побувала група з України, організована Паломницьким Центром Української Православної Церкви. Її супроводжують Олександр і Неоніла Ворсіни — співробітники Паломницького Центру УПЦ.

Віфавара вважається місцем переходу ізраїльтян через Йордан в кінці їхнього сорокарічного мандрування пустелею. З цим же місцем пов’язують чудовий перехід пророка Іллі через річку Іордан напередодні свого вознесіння на небо у вогненній колісниці. Близько Віфавари діяла стара переправа, через яку проходив шлях паломників з Галілеї до Єрусалима. Також Віфавара вважається місцем проповіді пророка Господнього Іоанна, який хрестив євреїв у водах річки Йордан. Саме сюди прийшов Спаситель для того, щоб прийняти хрещення від рук Свого Предтечі.

Сьогодні Віфавара знаходиться на території Палестинської автономії і підконтрольна державі Ізраїль. Після Шестиденної війни 1967 року Віфавара виявилася в прикордонній зоні, в зв’язку з цим прилегла до неї територія була замінована, а доступ цивільних осіб до неї був повністю закритий. Тільки в 2010 році державою Ізраїль було прийнято рішення про відкриття цієї ділянки річки для відвідування, однак, околиці Віфавара як і раніше залишаються замінованими і є смугою розмежування між Ізраїлем і Йорданією. Незважаючи на особливий статус цієї території, щодня сюди направляються тисячі паломників з усього світу, щоб з молитвою зануритися у води священної ріки.

Відео підготовлено Інформаційно-просвітницьким відділом УПЦ за матеріалами Олександра Ворсіна

Просмотров: 1312

Залишити відповідь