Місія ОБСЄ моніторить релігійну ситуацію в різних регіонах України (оновлено)

Цього року вже відбулися зустрічі спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з представниками Української Православної Церкви в Запоріжжі, Одесі, Новій Каховці та Вінниці. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

1 лютого 2018 року в управлінні Вінницької єпархії УПЦ митрополит Вінницький і Барський Симеон зустрівся з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. У розмові взяв участь секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко.

Було обговорено стан міжконфесійних відносин на Вінниччині, а також діяльність духовенства і вірян Вінницької єпархії з надання гуманітарної допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України та соціальним закладам на території бойових дій на Донбасі.

Раніше, 26 січня, з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела відбулася зустріч зі спостерігачами Місії в Одеському єпархіальному управлінні. Делегацію у складі Єви Гмелін, Арама Арутюняна і супроводжуючих осіб прийняв секретар Одеської єпархії протоієрей Євген Гутьяр.

Пані Єва Гмелін подякувала керівництву Одеської єпархії за надану можливість відверто поговорити про релігійну ситуацію в Одеському регіоні. Арам Арутюнан зазначив, що на початку січня в Одесі відбулося кілька резонансних подій, пов’язаних з провокаціями проти Одеської єпархії Української Православної Церкви, які не можуть не турбувати світову громадськість. Занепокоєння спостерігачів викликали акції радикалів біля Спасо-Преображенського кафедрального собору та обклеювання провокаційними листівками храмів і монастирів в центрі Одеси.

Протоієрей Євген Гутьяр детально поінформував про ці та інші події й звернув увагу міжнародних спостерігачів на те, що активізація провокацій проти УПЦ в Одеській області розпочалася весною 2017 року. Відтоді погрози на адресу канонічного Православ’я в Одеській землі стали реалізовуватися на практиці у вигляді актів вандалізму і осквернення храмів, залякування віруючих, розклеювання провокаційних листівок і т. ін.

У свою чергу Єва Гмелін зазначила, що буде докладати усіх зусиль, щоб об’єктивно інформувати ОБСЄ про релігійну ситуацію в Одеській області, сприяючи миру і злагоді в українському суспільстві.

У приміщенні Управління Новокаховської єпархії Української Православної Церкви архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет зустрівся з представниками Місії ОБСЄ, які відстежують суспільні процеси в південних областях України, повідомляє прес-служба єпархії 22 січня. Владика розповів представникам ОБСЄ про ситуацію у регіоні. Архіпастир звернув увагу на те, що міжрелігійні стосунки будуть стабільно мирними у випадку, коли не буде відбуватися тиску ззовні – з боку представників політичних партій тощо. Також владика з сумом констатував зростання у ЗМІ числа публікацій відверто антицерковного змісту, які містять неправду щодо Української Православної Церкви. Керуючий єпархією навів приклади соціальної роботи Новокаховської єпархії УПЦ, допомоги війську, розповів про парафіян, які виконують свій військовий обов’язок на Сході України.

Зустріч відбулася у конструктивній атмосфері, при високому рівні порозуміння. Насамкінець архієпископ Філарет побажав успіхів Місії ОБСЄ, відзначивши важливу роль моніторингу ситуації та чесного донесення інформації до міжнародної спільноти.

12 січня в канцелярії єпархіального управління митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука провів робочу зустріч з представниками Дніпровського офісу ОБСЄ.

У ході спілкування зі спостерігачами Його Високопреосвященство поінформував гостей про ситуацію, що склалася у Запорізькому регіоні внаслідок штучно створеного конфлікту, який був підігрітий і розтиражований вороже налаштованими до УПЦ ЗМІ у ці дні.

Сторони діалогу обговорили ризики, які неминуче спричинить за собою подальше нагнітання ситуації, озвучивши серйозні побоювання з цього приводу. На завершення зустрічі владика Лука і гості висловили надію на подальшу співпрацю і взаєморозуміння.

Просмотров: 594

Залишити відповідь