Досить руйнувати, краще будувати — православні українці радикалам — репортаж з молебню біля Десятинного монастиря (відео)

Молебень біля Володимиро-Ольгинського храму Десятинного монастиря розпочався об 11-й ранку, за годину перед так званою акцією протесту радикальних угруповань. Тисячі православних вірян відгукнулися на заклик братії обителі й прийшли на спільну молитву.

Кореспондент Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ поспілкувався з вірянами Української Православної Церкви біля Десятинного монастиря. Про що моляться, на що сподіваються християни сьогодення в умовах тиску і погроз.

Протоієрей Сергій

Сьогодні тут зібралось стільки людей перш за все заради того, щоб помолитися разом з братією Десятинного монастиря. Ми прекрасно знаємо, що Десятинна церква – це одна з перших церков, котра була збудована у Києві. На даний момент тут є монастир. Надійшла певна інформація про те, що плануються провокаційні дії відносно цієї обителі, тому люди (їх ніхто не збирав) вирішили зібратися, підтримати братію молитвою, своєю присутністю.

Алла
Моя прабуся, яка мене привела до віри, яка на тому світі все бачить, не одобрює тих речей, які сьогодні відбуваються в нашій країні. Сумно, болісно, але ми свою віру, свою православну віру, нашу славну православну віру, ніколи не віддамо, і наші храми ми теж не залишимо для зносу різних… таких цікавих людей, які вважають, що нашому храму не бути. Ми за мир, за щастя, за любов, за єдність усіх нас, усіх людей.

Анастасія
Сьогодні ми зібралися на молитовному стоянні, аби не повторити помилок наших предків, які протягом ста років руйнували храми, руйнували дзвіниці, знищували священиків. Ми потім бачили наслідки цих подій. Це трагедія нації, сльози, кров. Тому ми зараз не повинні повторювати цих помилок. Ми повинні будувати, а не руйнувати. Десятинному храму більше тисячі років. Він пережив багато знущань, навіщо повторювати ці помилки? Тут з 2007 року стоїть храм, приходять віряни, моляться… Знищити, зруйнувати? А що тут зробити? Капище якесь язичницьке? Ми прийшли відстоювати свої права, як віряни Православної Української Церкви.

Людмила
Ми зібрались сьогодні тут на молитовне стояння, щоб підтримати молитвою мир в Україні, щоб підтримати закон в Україні, просити у Господа, щоб Він наставив на шлях істинний хлопців, які ходять у масках, наставив на шлях істинний наших суддів, котрі приймають рішення, наставив усіх нас, усіх-усіх, в тому числі й мене. Щоб ми об’єдналися, творили добро і розбудовували Україну. Тому, що тільки об’єднання потрібне, а молитва — це найголовніше об’єднання. Тому ми всі тут: стільки рідних, близьких, просто по духу рідних людей, тому, що молитва нас об’єднує.

Сусанна
Я почула, що намагаються зносити Десятинний храм, український православний храм. Я являюсь прихожанкою Української Православної Церкви і тому я тут. Відстоюю те, щоб цей храм залишився, щоб люди могли у цей храм ходити молитися і сповідували свою віру, у тій країні, в якій ми живемо.

Протоієрей Миколай
Ми просимо у Бога милості, молимося за мир в Україні, за те, щоб почали нарешті не руйнувати, а будувати. Головна теза така: за 20 років незалежності могли б вже відбудувати цю надзвичайну Святиню, яка знаходиться на цьому місці. …А не намагатися зруйнувати те, що вже добрі, святі люди побудували, вже створили умови, підвалини для того, щоб відтворити історичну справедливість.

Володимир
Православні християни зібралися на молебень, щоб відстояти віру Православної Церви та не дати захопити храм різним силам.

Надія
У мене така людська позиція — де мене хрестили, які молитви наді мною підносили, якими молитвами я проводжала своїх батьків… — я не можу зрадити свою віру. Скажіть чого ви хочете? Чому ви заважаєте молитися людям, які прийшли на службу? Я прийшла в свою церкву, по своїй душі, я тут живу, я тут освячую паску, дітей, внуків тут хрещу, тут частинка моєї душі. Я не знаю чого тут хтось щось палить? Хіба може архітектор, який навчається будувати, взяти і щось запалити?… Навіщо до церкви діло мати, навіщо в душу людям плювати, мені навіщо в душу плювати? В мене серце тріпоче…

Протоієрей Олексій
Я дізнався, що Десятинний монастир повинні або зпалити, або розрушити, вже були такі провокації, коли на території монастиря намагалася поламати будівлі. Тому ми тут, щоб помолитися святителю Миколаю Чудотворцю, Божій Матері про напоумлення тих людей, які не розуміють, що вони творять. У країні у нас – свобода віросповідання. І коли одні порушують права інших – це означає, що держава не може забезпечити права віруючих. Це наш мирний протест, це наша мирна молитва за можливість молитися у цій державі, молитися на своїй землі.

Валерій
Я прийшов підтримати Українську Православну Церкву, тому, що розпочалися якісь незрозумілі рухи — хочуть захопити чи розрушити цей храм, я вважаю, що це мій обов’язок — знаходитися тут,  а не сидіти дома на дивані біля телевізора — бути тут разом зі своїми братами і сестрами, молитися Богу.

Просмотров: 1629

Залишити відповідь