На Рівненщині «Київський патріархат» розпалює черговий конфлікт

У черговому населенному пункту в Рівненській області прихильники «Київського патріархату» закликають місцеве населення проголосувати за зміну юрисдикції.

Тиждень тому у с. Дерев’яне прибічники «УПЦ КП» розклеїли оголошення та розпочали збір підписів жителів села за перехід релігійної громади Української Православної Церкви у розкол. Вірних УПЦ при цьому залякують. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Як розповідають селяни, місцеві активісти займаються очевидними маніпуляціями, залякуванням, ставлять провокаційні питання. Окрім того, Петро Ілючок, учасник АТО, котрий воював в одному із добровольчих батальйонів, ночами приходив в оселі самотніх жінок та намагався їх залякати, аби добитися від них підпису.

В селі Дерев’яне зареєстрована лише одна громада Української Православної Церкви, власне, їй і належить сільська релігійна споруда.

«Наша громада вважає, що це буде провокація, – коментує настоятель Свято-Троїцького храму села протоієрей Володимир Панчук, – тому ми повідомили про це органи правопорядку та керівництво району і області. Також, аби показати, що із 700 жителів села переважна більшість є вірними УПЦ, ми теж розпочали збір підписів. Наразі, бачимо, що кількість нашої громади переважає».

У міжконфесійних конфліктах, що вже четвертий рік поспіль відбуваються в Західній Україні, протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії УПЦ бачить певну закономірність. «Усі референдуми та збори за зміну юрисдикції є незаконними і всі вони, як свідчить історія і практика, подібні до тих, що у свій час пройшли у ЛНР, ДНР та в Криму, – говорить священик, – Отож, виникає питання, а хто є режисером усіх цих подій, чи не одні й ті ж особи, котрі прикриваючись патріотизмом, знищують нашу державу, руйнують наші святині?»

На неділю, 4 лютого, призначені збори села. Релігійна громада УПЦ села Дерев’яне просить усіх небайдужих долучитись до спільної молитви, аби вгамувати сільські пристрасті та досягти конфесійного миру.

Просмотров: 1040

Залишити відповідь