Православні кияни зібрали більше 20 тисяч підписів на підтримку Десятинного храму (оновлено)

Клопотання «про забезпечення права на свободу віросповідання віруючих  Української Православної Церкви та громадського порядку навколо Десятинного храму (каплиці)» було надіслано голові КМДА В. В. Кличку 8 лютого 2018 року. 12 тисяч підписів під зверненням було зібрано протягом трьох днів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Збір підписів розпочався 4 лютого і буде тривати й надалі. Станом на 5 березня зібрано і передано в КМДА більше 20 тисяч підписів.

Звертаючи увагу мера м. Києва на виключне значення церкви Богородиці (Десятинної) як символу давньоукраїнської державності, православні віряни наголошують, що «її роль у справі утвердження національно-культурних традицій українського народу є нашим спільним сердечним поривом, що схвалений Президентом України ще з 2000 року і триває донині».

«Релігійна громада Української Православної Церкви Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці фактично здійснила благоустрій прилеглої території (як зазначено в Розпорядженні Президента №217/2004-рп), а також забезпечила умови не тільки для екскурсійного відвідування цієї давньоукраїнської пам’ятки, а й молитовної атмосфери», — йдеться у документі.

При цьому зауважується, що право власності на Десятинну церкву (каплицю), зареєстровано належним чином (у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за релігійною громадою УПЦ Десятинний Храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі місті Києва).

«Останнім часом навколо цього Десятинного храму (каплиці)  систематично вчиняються спроби осквернення та умисного руйнування, — повідомляється у клопотанні. — У зв`язку з цим, вважаємо будь-які дії, що спрямовані на осквернення та руйнування Десятинної церкви (каплиці) не тільки порушенням права власності, а й перешкоджанням права на свободу віросповідання віруючих Української Православної Церкви міста Києва».

Віруючі Української Православної Церкви просять голову КМДА забезпечити чинне право власності на Десятинний храм (каплицю) за релігійною громадою Української Православної Церкви Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці; не перешкоджати віруючим Української Православної Церкви реалізовувати у місті Києві своє право на свободу віросповідання у Десятинній церкві (каплиці) по вулиці Володимирській, будинок 2 та не допустити у місті Києві розпалювання релігійної ворожнечі.

Варто зазначити, що значно меншу, необхідну кількість підписів під петицією про знесення Десятинного монастиря (каплиця), розміщеної на сайті КМДА у листопаді минулого року, було зібрано протягом декількох місяців.

20 тисяч православних вірян вже виступили за збереження православної святині — Десятинного храму.  Усім, хто бажає долучитися до ініціативи, варто звернутися у храми Київської єпархії Української Православної Церкви.

Нагадаємо, 27 січня Шевченківський райсуд Києва заарештував двох зловмисників, які намагалися підпалити Десятинний монастир Різдва Пресвятої Богородиці. Біля 200 радикалів влаштували так звану акцію протесту біля стін обителі 4 лютого, погрожуючи демонтувати храм. Підтримати братію монастиря цього дня прийшло більше трьох тисяч православних киян. Пізніше, 5 лютого, Апеляційний суд м. Києва відпустив під особисту поруку народних депутатів паліїв Десятинного храма Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка.

 

Просмотров: 1847

2 коментарі

  1. Исходя из того, что Десятинный храм в Киеве – это святыня не только киевлян, есть ли возможность для, так сказать, иногородних, подписаться под этим обращением?

    1. Author

      Так, как обращение направляется мэру Киева, то собираются подписи в Киевской епархии. Спасибо за поддержку!

Залишити відповідь