Всеукраїнська Рада Церков занепокоєна можливістю державного втручання у внутрішню релігійну практику конфесій

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) планує висловитися на захист принципу автономності релігійних організацій та неприпустимості втручання державних органів у внутрішню релігійну, зокрема у богослужбову практику конфесій, а саме у порядок звершення таїнств та обрядів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на сайт Відділу зовнішніх церковних звязків УПЦ.

Таку рекомендацію для глав конфесій ухвалив Секретаріат ВРЦіРО на своєму засіданні 6 лютого 2018 року за результатами обговорення можливості застосування статті 161 Кримінального Кодексу України проти священнослужителів («порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками»).

Дане питання виникло у зв’язку з тим, що 11 січня 2018 року прокуратура Запорізької області, посилаючись на статтю 161 КК України, відкрила кримінальне провадження щодо «вибіркового підходу до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ-МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями».

Члени Секретаріату поділили стурбованість даним кримінальним провадженням й погодилися з позицією представника УПЦ протоієрея Миколая Данилевича, який підкреслив, що це є небезпечним прецедентом для всіх конфесій, оскільки створює можливість втручання й регулювання державними структурами порядку надання чи звершення церковних таїнств та обрядів.

Зокрема, представник УПЦ, згадавши про радянські часи в історії Церкви, сказав: «Мені невідомі факти, щоб радянська влада примушувала визначати обряди чи таїнства (релігійну практику) інших конфесій через кримінальне переслідування. Так, гоніння на Церкву були жорстокі, але у внутрішню релігійну практику Церкви радянська влада не втручалася. Іншими словами, священиків не судили й не запроторювали в тюрми за те, що вони когось відспівали чи не відспівали, похрестили чи не похрестили тощо».

Під час засідання члени Секретаріату ВРЦіРО також висловили стурбованість «законом» «Про свободу совісті та релігійні об’єднання», який був прийнятий так званою «Народною Радою ЛНР» 2 лютого 2018 року. Дане питання також стоятиме на порядку денному наступного засідання ВРЦіРО та з цього приводу буде сформована спільна позиція українських релігійних лідерів.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1262

Залишити відповідь