Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, який християнський подвиг має бути сьогодні головним (відео)

У своїй недільній проповіді у день свята Собору всіх преподобних Києво-Печерських Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, заради чого святі ховалися від світу, розповів про те, чим ми можемо наблизитись до досконалості давніх подвижників, та закликав завжди бути вдячними Богу, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

“Вони жили у різні епохи, в різні часи, але всіх їх об’єднувала любов до Бога і бажання очистити себе від гріха і з’єднати себе з Богом, – сказав Архіпастир про святих подвижників. – Заради цього вони йшли в печери, затворялись, жили багато років, вживаючи в день одну просфорку і стакан води – і не кожен день. Що їх там тримало і на що вони це життя поміняли? Коли вони жили в миру, вони користувалися людськими втіхами, людськими благами, коли зачинилися в печеру – вони знайшли там Бога. Їм вже нічого не треба було з мирського. Бог насолодив всі їхні почуття і всі їх бажання, вони наповнилися любов’ю до Бога”.

Продовжуючи пояснювати, чому святі відмовлялись від усього, щоб завжди бути з Богом, Предстоятель наголосив: “Бог є Світло, Бог є Життя, Бог є Любов і Радість. Якщо людина має Бога в душі своїй, то їй всюди добре: добре бути при владі, добре бути багатим, чи бідним, чи здоровим, чи хворим, вченим і простим. Тому що головний скарб, який втішає людину, це не влада, не багатство, не вченість, а Бог, Який є джерелом радості і всякої втіхи”.

За словами Його Блаженства, кожна людина може в якійсь мірі уподібнитися преподобним у пості, молитві і подвигах, але не зрівняється з ними. Однак “є один подвиг, який може нас зрівняти зі святими отцями”.

“Ми живемо в останні часи. І у нас дуже багато хвороб, дуже багато скорбот, всяких неприємностей в житті. Коли людина буде терпіти скорботи з вдячністю, з молитвою, зі смиренням, не буде нарікати, то та людина і підніметься на міру досконалості, яку мали давні отці”.

Блаженніший Владика підкреслив, що дякувати Богу у справжніх скорботах і випробуваннях зовсім не легко та закликав бути вдячними Богу, незважаючи ні на що.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1195

Залишити відповідь