Предстоятель звершив постриг у чтеці студентів КДС за Літургією у Києво-Печерській Лаврі (відео, фото)

11 березня 2018 року, у Неділю 3-ю Великого посту, Хрестопоклонну, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Перед початком богослужіння Предстоятель очолив чин хіротесії у чтеці над студентами 4-го класу Київської духовної семінарії.

Чтець – перший чин православного кліру, нижчий ступінь церковнослужителя. В чтеці посвячує єпископ через хіротесію – священнодійство, яке звершується архієрейським благословінням та покладанням рук у знак затвердження на церковній посаді. Обов’язком того, хто прийняв це служіння, є читання богослужбових текстів та Священного Писання (окрім Євангелія) у храмі. У давнину чтеці не лише читали Священне Писання, але й тлумачили його і перекладали на місцеву мову, що вимагало значної освіченості. У чині чтеця розпочинали своє служіння Церкві великі святі отці: свт. Григорій Богослов, свт. Василій Великий та свт. Іоанн Златоуст.

За Літургією Його Блаженству співслужили архієпископ Бучанський Пантелеімон, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр і духовенство Лаври та КДАіС.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. За Літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Під час богослужіння Предстоятель звершив дияконську хіротонію над студентом Київської духовної семінарії Вячеславом Півтораком.

Наприкінці Літургії відбулося поклоніння Чесному Хресту, після чого Архіпастир привітав віруючих з Хрестопоклонною неділею та благословив усіх.

Весняне святкування на честь Хреста Господнього бере початок ще з далекого VII століття. В ході ірано-візантійської війни Чесне Древо було захоплене персами. Але імператор Іраклій переможно завершив 26-річну війну з царем Хозроєм, а Хрест власноруч урочисто вніс у Єрусалим. З того часу починають святкувати річницю повернення великої святині. Невдовзі це свято отримує загальноцерковне значення і набуває нового змісту. Провівши у пості вже три тижні, людина втомлюється, виснажується і може впасти духом. Аби підтримати вірних, Церква нагадує нам про хресний подвиг Спасителя. А оскільки він нерозривно пов’язаний з Воскресінням, то християни, згадуючи радість Христової Пасхи, підбадьорюються і з новими силами продовжують нести подвиг посту.

Напередодні Хрестопоклонної неділі Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив всенічне бдіння у тому ж храмі.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2225

Залишити відповідь