Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив утреню з чином погребіння Плащаниці у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

6 квітня 2018 року, напередодні Великої Суботи та свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив утреню з чином погребіння Плащаниці у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Свята Плащаниця – великий прямокутний плат із зображенням тіла Спасителя – виноситься наприкінці вечірні Великої П’ятниці. 

За утренею з чином погребіння Плащаниці Його Блаженству співслужили намісник Києво-Печерської обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Білогородський Сильвестр та духовенство монастиря.

Богослужбові тексти утрені Великої Суботи (вона може звершуватись у Велику П’ятницю ввечері) присвячені погребінню Господа Іосифом Аримафейським та Никодимом. Крім того, Церква згадує сходження Спасителя душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю, введення розбійника в Рай та воскресіння багатьох праведників, які почали проповідувати Христа в Єрусалимі. Християнський світ дивиться на Плащаницю зі зображенням померлого Тіла Господа в передчутті Його славного Воскресіння.

Особливістю цьогорічної служби Великої Суботи є ще й поєднання її з богослужбовими текстами Благовіщення Пресвятої Богородиці – дванадесятого свята, яке завжди святкується 7 квітня.

Після великого славослов’я Предстоятель очолив хресний хід з Плащаницею під поховальний спів “Святий Боже…”. Після одпусту Блаженніший Владика, священнослужителі та усі вірні з благоговінням підходили для поклоніння Господу перед Його Святою Плащаницею.

Нагадаємо, сьогодні о 14:00 Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив вечірню з виносом Плащаниці у цьому ж храмі. 

Просмотров: 1048

Залишити відповідь