Предстоятель очолив святкове богослужіння Великої Суботи та Благовіщення у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

7 квітня 2018 року, у Велику Суботу та свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ

Зранку у Велику Суботу звершуються часи, зображальні та вечірня, яка переходить у Літургію святителя Василія Великого.

Його Блаженству співслужили архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент та духовенство монастиря.

Читання Апостола за Літургією Великої Суботи ніби завершує поховальний суботній день, і починає сяяти ранішня зоря Воскресіння, а тому з цього моменту й полишається в храмі усе, що нагадувало б скорботу попередніх днів. Після Апостола замість “Алілуя” співаються вірші 81-го псалма з приспівом “Воскресни, Боже…”. В цей час великопісні одежі священнослужителів, престолу, жертовника і чорна завіса змінюються на білі – на знак небесного Світла і Слави воскреслого Господа і як нагадування про світлих Ангелів, які сповістили мироносицям про Воскресіння Христове. Євангельське зачало теж розповідає про Воскресіння Спасителя.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словами проповіді. Архіпастир пояснив вірним значення Великої Суботи та Благовіщення. Блаженніший Владика розповів про згубну дію гріха та закликав виконувати заповіді Христа, Який помер за нас: “Це не Богу потрібно, а нам, щоб зробити нас сильнішими”, – наголосив Предстоятель.

За Літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Наприкінці богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій за церковною традицією звершив молитву на благословіння хліба та вина.

Нагадаємо, вчора ввечері Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив утреню з чином погребіння Плащаниці Господа у цьому ж храмі. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1477

Залишити відповідь