«Щодо чергової спроби створення єдиної Церкви руками держави» — коментар протоієрея Миколая Данилевича (+відео)

Сьогодні відбулася зустріч Президента України з главами парламентських фракцій, під час якої Петро Порошенко заявив: «На сьогоднішній день Україна як ніколи близька до появи власної автокефальної помісної церкви». Про це повідомляють ряд українських ЗМІ передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Ситуацію «щодо чергової спроби створення єдиної Церкви руками держави» прокоментував у себе на сторінці в Фейсбук заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич.

На його думку, все це закінчиться нічим, як це вже було багато разів до цього: «Буде багато шуму в ЗМІ, і на тому все закінчиться».

«Чому? Тому що будують на тому фундаменті, на якому в принципі будувати неможливо. Починати треба з УПЦ, а не з її сепаратних частин. Піджак до гудзика не пришивають, а навпаки, гудзик до піджака.

Наша Українська Православна Церква з самого початку церковного розділення виступає за подолання розділення і за Єдину Церкву. Ми не проти, ми за. Але на канонічних засадах.

Владі, яка можливо хоче цю тему використати, щоб залишитися на другий термін, хотілося б нагадати наступне: ще ніхто в нашій країні на церковній темі не зміг цього зробити. Провали на цій темі були, а виграшів щось я не пам’ятаю.

І ще ЗМІ повідомляють, що П. Порошенко зібрав голів фракцій у Верховній Раді. “Вопрос будет касаться создания единой Украинской православной церкви”, – сообщил источник”.

Це звучить так само дивно, якби ми написали: “Митрополит Онуфрій зібрав засідання Священного Синоду УПЦ. Питання буде стосуватися вступу України в НАТО”.
Компетенції різні.

Неможливо вирішувати долю Церкви без самої Церкви», — наголосив священик.

Нагадаємо, раніше в своїх інтерв’ю керуючий справами митрополит Бориспільський і Броварський Антоній підкреслював, що “Ми всі в Україні потребуємо широкого внутрішнього діалогу”, а священнослужитель УПЦ протоієрей Сергій Ющик зазначав: “Єднання в Україні можливе тільки навколо тієї Церкви, яка вже є частиною світового Православ’я”.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 7141

1 коментар

Залишити відповідь