Очільник «Київського патріархату» закликає в Європарламенті до релігійної нетерпимості (+відео)

Після отримання Томосу для “УПЦ КП” від Константинопольського Патріархату в Україні буде існувати одна церква і Києво-Печерська Лавра буде належати їй.

Про це 2 травня 2018 року в Європарламенті (Брюссель) заявив очільник «Київського патріархату» Філарет (М. Денисенко). Його виступ відбувся у рамках івенту на тему «Україна за часів незалежності: Православний Київський Патріархат і виклики мінливого суспільства». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на protiktor.com.

Даний івент був організований представниками парламентської фракції EPP. У ході заходу керівник «УПЦ КП» розповів, що його релігійна конфесія звернулася до Константинопольського Патріархату з проханням надати їй Томос про автокефалію.

На переконання Філарета (М. Денисенко), після отримання ними Томосу, в Україні буде існувати одна церква, а канонічна УПЦ  буде називатися екзархатом. Він також підкреслив, що головна святиня країни — Києво-Печерська Лавра буде належати новоутворенній церкві.

На думку глави НВО Громадський Правозахист Олега Денисова,  риторика керівника «Київського патріархату», явно підтримана представниками державної влади, є розпалюванням релігійної ворожнечі та свідчить про підготовку в Україні сценарію насильницької трансформації конфесій. «Інакше як можна пояснити той факт, що Києво-Печерську Лавру, яка знаходиться у власності і користуванні Української Православної Церкви керівник іншої конфесії вже розглядає як своє потенційне володіння…», – зазначив він. Очевидно, що українські громадяни — віруючі іншої конфесії можуть з цим доводом не погодитися.

У зв’язку з цим глава НВО «Громадський Правозахист» направив до Константинопольського Патріарха і членів Священного Синоду Константинопольського Патріархату заяву «Про загрози зіткнення на релігійному ґрунті в Україні», а також правозахисні матеріали, заяви в ООН і ОБСЄ, зроблені раніше по темі УПЦ.

«Вважаємо таку дію необхідною перш за все в інтересах українських громадян — православних християн усіх конфесій, як канонічних, так і неканонічних, які можуть бути залучені в зіткнення політичними силами, зацікавленими в публічному піарі на шкоду реальним інтересам країни і її громадян», — наголосив правозахисник.

Членів Священного Синоду Константинопольського Патріархату та Патріарха Варфоломія просять під час розгляду питання щодо вищезгаданого Томасу та у ході проведення консультацій з Помісними Церквами враховувати факти і доводи, надані організацією від імені віруючих православних християн України.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4672