В УПЦ вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни — репортаж з усієї України

Волонтери єпархій УПЦ відвідали ветеранів та дітей війни та привітали їх зі святом.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у всіх храмах і монастирях Української Православної Церкви 8-9 травня 2018 року молилися за ветеранів, спочилих у Другій світовій війні та звершували молебні про здоров’я захисників Вітчизни. Окрім того священнослужителі УПЦ взяли участь в урочистостях з нагоди Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги у Другій світовій війні, привітали ветеранів та дітей війни зі святом. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Нагадаємо, 9 травня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій взяв участь у церемонії покладання квітів до 9 травня могили Невідомого солдата у столичному парку Вічної Слави та разом зі столичним духовенством та братією Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври підніс молитви за спочилих у Другій світовій війні.

Київська єпархія

У День 73-ї річниці Великої Перемоги над фашизмом парафіяни та настоятель Свято-Іллінської церкви Києва протоієрей Віталій Косовський взяли участь в урочистій ході від станції метро “Арсенальна” до площі Слави.

Святогірська Лавра

Разом з братією обителі понад 300 віруючих з Болгарії, паломницькі групи з Волинської і Черкаської єпархій взяли участь у Хресній ході зі Свято-Успенської Святогірської Лаври до Пагорба Слави в центрі м Святогірська і панахиді з нагоди Дня Перемоги. Очолив колону список чудотворної ікони Божої Матері «Святогірська».

Вінницька єпархія

Священики міста взяли участь в урочистих заходах до Дня Перемоги та вшануванні загиблих у Другій Світовій війні.  У Вінниці духовенство очолив митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, котрий прибув на святкування до обласного центру.

У Вінницькому обласному госпіталі для інвалідів війни був відправлений молебень за ветеранів та дітей війни. В селі Уланів Хмільницького району відбулося відкриття пам’ятника солдатським вдовам на братській могилі, де покоїться 1657 воїнів.

Волинська єпархія

Священнослужителі Волинської єпархії УПЦ разом зі студентами Волинської духовної семінарії та віруючими прийшли на Меморіал хресною ходою, поклали до Вічного вогню жалобний вінок та відслужили заупокійну літію.

Володимир-Волинська єпархія

8 травня православні священики Ковеля разом з парафіянами відвідали на кладовищі Михайлівського храму братню могилу воїнів, що полягли за визволення міста у роки Великої Вітчизняної війни. Заупокійну літію звершили і в с. Гірники біля Обеліска слави. 9 травня православні священики Ковеля зі своїми родинами взяли участь у загальноміському заході до дня Великої Перемоги над нацизмом.

Горлівська єпархія

У День Перемоги за Божественною літургією в храмах Донбасу підносилися молитви за загиблими у Великій Вітчизняній війні і якнайшвидше настання миру на нашій землі. Літургію в Богоявленському кафедральному соборі Горлівки звершив митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан у співслужінні духовенства міста. Після Літургії духовенство та безліч городян пройшли хресним ходом у сквер Героїв.

8 травня на сцені КСКЦ «Стирол» відбувся спектакль «У війни не жіноче обличчя» для ветеранів та всіх городян, який поставили юнацький хор Богоявленського кафедрального собору і недільна школа «Росток». Юні актори показали війну через призму трьох жіночих доль: тринадцятирічної дівчинки, випускниці школи і молодої вчительки.

Перед початком вистави ветеранів і всіх глядачів привітав митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан. Ветерани Великої Вітчизняної війни Олександр Васильович Колода і Віталій Васильович Івашньов розповіли про свою службу і героїзм простих людей в боротьбі з фашизмом.

Джанкойська єпархія

Архієпископ Аліпій звершив панахиду біля меморіального комплексу, розташованого на старому кладовищі Джанкоя.

Житомирська єпархія

Митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим разом із кліриками єпархії взяли участь у святкових та пам’ятних заходах з нагоди Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Поруч із монументом Слави митрополит Никодим очолив заупокійну літію.

Запорізька єпархія

8 травня Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука у співслужінні міського духовенства звершив заупокійну літію біля меморіалу «Скорботна мати».

9 травня в селі Велика Знам’янка вшанували пам’ять загиблих воїнів спільною молитвою біля пам’ятника своїм односельчанам. Школярі всіх шкіл і діти з дитячого саду приготували концертні номери, також за участю дітей ветеранам, тим хто не зміг прийти вручалися святкові подарунки на дому. Після закінчення концерту всіх пригощали солдатською кашею.

Ізюмська єпархія

9 травня священики єпархії взяли участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих в роки Другої світової війни в місті Ізюмі. Після хвилини мовчання та покладання живих квітів духовенство звершило заупокійну літію, за якою була проспівана «вічна пам’ять» всім свідкам найбільшої в історії людства війни.

Кам’янська єпархія

Духовенство єпархії на чолі з архієпископом Кам’янським та Царичанським Володимиром взяло участь в пам’ятних заходах з нагоди Дня Перемоги 8 і 9 травня.

Кіровоградська єпархія

9 травня біля Меморіального комплексу, який знаходиться на Фортечних валах, відбулося заупокійне богослужіння за всіх полеглих воїнів, учасників бойових дій та всіх, хто постраждав у страшні часи війни. Очолив богослужіння митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф.

Цього ж дня священнослужителі Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці відвідали Спілку учасників бойових дій та ветеранів військової служби м. Кіровограда та Товариство інвалідів Великої Вітчизняної війни та інших воєн, де зустрілися з воїнами-ветеранами та привітали їх з Днем Великої Перемоги над фашизмом.

Конотопська єпархія

У День Перемоги священники м. Глухова, відслуживши заупокійну панахиду за загиблими в роки Великої Вітчизняної війни воїнами, разом з наймолодшими вихованцями Духовно-просвітницького центру вшанували пам’ять героїв покладанням квітів до Меморіалу Слави. Діти також привітали зі святом ветеранів і дітей війни квітами та святковими листівками, які виготовили на заняттях.

Криворізька єпархія

Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем прийняв участь в урочистостях з нагоди Дня пам’яті та примирення, а також 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні біля Меморіального комплексу на проспекті Миру в Металургійному районі.

Після закінчення офіційної частини ветерани та учасники святкового заходу мали можливість помолитися в пам’ятній каплиці Великої Свято-Георгіївської дзвіниці, згадати своїх бойових товаришів, поставити свічки пам’яті за загиблими на полі бою і померлими від ран, а також помолитися за здоров’я нині живих героїв-переможців. Своє продовження урочистості мали в Криворізькому міському театрі драми і музичної комедії імені Т.Г. Шевченка, де для ветеранів та гостей свята відбувся святковий концерт.

Мукачівська єпархія

З благословення керуючого Мукачівською єпархією участь в церемонії покладання квітів до Меморіального комплексу на «Пагорбі Слави» в Ужгороді взяло чернецтво Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря. У м. Чоп духовенство разом з військовослужбовцями 18-го окремого мостового загону пройшли урочистим маршем містом.

Заупокійні панахиди, мітинги-реквієми, зустрічі з ветеранами були звершені у всіх куточках Мукачівської єпархії.

Ніжинська єпархія

9 травня архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент підніс заупокійні молитви за спочилими в роки Другої світової війни біля пам’ятника загиблим воїнам у Ніжині. Після молитви архіпастир разом з кліром поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам. Цього ж дня владика взяв участь у мітингу-реквіємі, якій відбувся в селі Тростянець Ічнянського району.

8-9 травня в усіх храмах і монастирях Ніжинської єпархії відбулися заупокійні богослужіння в пам’ять за спочилими у Другій світовій війні та молебні про захисників Вітчизни, а також пам’ятні заходи.

Овруцька єпархія

В  Спасо- Преображенському соборі м. Овруча  була відслужена Божественна Літургія, після якої  відбувся Хресний  хід   до  пам’ятників   загиблим воїнам у  ВВВ.

Одеська єпархія

9 травня митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел разом з керівництвом міста і області, а також разом з тисячами одеситів прийняв участь у покладанні квітів до пам’ятника Невідомому матросу на алеї Слави в парку Шевченка. 

Пізніше владика відвідав сім’ї ветеранів Великої Вітчизняної війни, які проживають в різних районах Одеси, і привітав їх зі святом Великої Перемоги, подарував Касперівські ікони Божої Матері і вручив святкові продуктові набори і посильну фінансову допомогу від Одеської єпархії. А хор Одеської єпархії виконав пісні воєнних років.

 

Співробітники катехізаторського і молодіжного відділів Одеської єпархії також відвідали ветеранів Великої Вітчизняної війни м. Одеси. Представники єпархіальних відділів у цілому привітали більше 20 ветеранів, надавши їм посильну матеріальну допомогу.

Олександрійська єпархія

9 травня єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп взяв участь у урочистому заході, який розпочався на військовому кладовищі. Після вітань та покладання квітів, відбулася хода від Соборної площі до Братської могили. По завершенні мітингу всі зібралися у залі БК «Світлопільський» на святковий тематичний концерт. Також у заході взяли участь священики міста.

Полтавська єпархія

Митрополит Полтавський і Миргородський Филип взяв участь в урочистих церемоніях, у всіх храмах Полтавської єпархії відбулися заупокійні богослужіння за загиблими в цій війні, а також подячні молебні за даровану Богом перемогу над фашистськими загарбниками.

Ровеньківська єпархія

З благословення правлячого архієрея Ровеньківської єпархії архієпископа Пантелеймона, біля братської могили воїнів, загиблих в боях за місто Ровеньки, священнослужителі звершили панахиду за всіма загиблими у Великій Вітчизняній війні.

Сарненська єпархія

Секретар єпархіального управління архімандрит Феофан (Федюкевич) спільно з настоятелями храмів Сарненської єпархії УПЦ міста Сарни взяв участь у заходах, приурочених вшануванню пам’яті воїнів-визволителів, котрі відбулися біля міського меморіалу.

Сєвєродонецька єпархія

У м. Сєвєродонецьку 8 травня урочистості пройшли біля братської могили радянських воїнів «Меморіалу Слави» за участю обласної, міської влади, громадськості, правоохоронців і священнослужителів єпархії. 9 травня духовенство єпархії відслужило Великодню заупокійну літію біля «Меморіалу Слави».

Сумська єпархія

9 травня архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій на центральному міському кладовищі Сум поклав квіти до могили Героя України О.Г.Онищенка, до пам’ятних меморіалів інших загиблих сумчан, до меморіала загиблих воїнів Війська польського, до меморіала Слави, де викарбувані імена сумчан, що загинули під час Другої світової війни. Сумський Архіпастир підніс заупокійну молитву за усіх загиблих, а також тепло привітав ветеранів та сумчан із Днем Перемоги, які за багатолітньою традицією прийшли на це пам’ятне місце з нагоди свята.

9 травня проректор з навчально-виховної роботи Сумської духовної семінарії разом зі студентами звершили особливе заупокійне поминання воїнів Великої Вітчизняної війни, а також піднесли молитву про мир на Українській землі. Після цього студенти духовної школи відвідали Меморіал Слави, де поклали квіти і піднесли молитви за померлих. Хлопці привітали ветеранів, поспілкувалися з ними, почули їхні спогади та щиро подякували за Перемогу.

Тернопільська єпархія

9 травня православне духовенство та миряни Тернопільської єпархії УПЦ помолились за упокій душ усіх жертв воєнного лихоліття. Громади збирались біля пам’ятних знаків, встановлених біля місць поховання воїнів та на честь завершення війни, у містах, селищах та селах краю, щоб звершити молитви та вшанувати подвиг земляків.
В обласному центрі Богослужіння очолив вікарій Тернопільської єпархії, єпископ Шумський Серафим (Залізницький), а в м. Кременець, панахиду звершили собором духовенства Кременецького благочиння. Також традиційно, починаючи із Літургії у храмі, відслужено панахиду в районному центрі місті Шумськ. Священики та віряни разом з молитвою вшанували небагатьох ветеранів війни, котрі дожили до цього часу та також взяли участь в урочистих заходах.

Уманська єпархія

9 травня архієпископ Уманський і Звенигородський Пантелеімон прийняв участь в церемонії вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні. Після покладання квітів було звершено заупокійну молитву за всіма спочилими в роки війни.

У всіх храмах єпархії цього дня відбулися заупокійні богослужіння за загиблими в цій війні, а також подячні молебні за даровану Богом перемогу.

Харківська єпархія

9 травня митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій та духовенство єпархії взяли участь в пам’ятних заходах біля Меморіалу Слави в місті Харкові. Після урочистої ходи, хвилини мовчання та покладання квітів митрополит Онуфрій в каплиці на честь ікони Божої Матері «Стягнення загиблих» відправив заупокійну літію за жертвами війни.

Після чого владика відвідав святковий концерт та частування польовою кашею, яке відбулося в північному корпусі Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна для ветеранів Другої світової війни.

Херсонська єпархія

9 травня з благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна відбувся традиційний хід духовенства і віруючих від Катерининського собору до Парку Слави, де біля Вічного вогню біля могили Невідомого солдата була звершена заупокійна літія за загиблими захисникам нашої Батьківщини в роки Другої світової війни і покладені квіти. Потім священнослужителі єпархії і віруючі помолилися за упокій херсонців, які віддали своє життя в боротьбі за мир, цілісність і незалежність України і поклали квіти до їх пам’ятника.

Також було звершено заупокійну молитва і покладені квіти біля пам’ятника воїнам-визволителям Херсона від німецьких загарбників, які 13 березня 1944 року форсували річку Дніпро.

Хустська єпархія

Митрополит Хустський і Виноградівський Марк відправив богослужіння у с. Торунь. Після богослужіння всі священнослужителі піднялися на перевал до місця поховання загиблих воїнів, де відслужили заупокійну панихиду.

Чернігівська єпархія

9 травня біля Вічного вогню на могилі Невідомого солдата (Меморіал слави) в Чернігові була відслужена заупокійна літія, яку звершив митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій. Після завершення літії митрополит Амвросій разом з представниками світської влади міста і області поклали квіти до могили Невідомого солдата.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1974

Залишити відповідь