300 школярів із 20-ти єпархій УПЦ взяли участь в акції «Паломництво до витоків віри» (+відео)

Захід організував і провів Паломницький Центр УПЦ з нагоди 1030-ліття Хрещення Русі.

20 травня 2018 року в Києві відбулась благодійна дитяча акція «Паломництво до витоків віри», організована Паломницьким Центром Української Православної Церкви. Захід був приурочений до 1030-річчя Хрещення Київської Русі. У ньому взяли участь понад 300 школярів з різних єпархій Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на pilgrims.in.ua.

Діти були розподілені на групи, кожній з яких був наданий окремий екскурсовод. Акція розпочалася з екскурсії, під час якої школярі відвідали історичний центр Києва. Вони пройшли від реконструкції стародавніх Золотих Воріт, почули розповідь про Софійський собор і Михайлівський Золотоверхий монастир, після чого потрапили на Київський дитинець. Поряд із реконструкцією стародавнього язичницького капища, дітям розповіли про дохристиянський період історії Русі.

Також юні паломники відвідали діючий храм Десятинного монастиря і вклонились його святиням. Знайомство з київськими храмами завершилось у Києво-Печерській Лаврі. Там діти відвідали Ближні Печери, вклонились мощам Нестора Літописця, Іллі Муромця та інших преподобних отців Києво-Печерських.

«Спочатку ми планували розповсюдити інформацію про цей захід лише серед вихованців недільних шкіл Києва, але, коли нам почали телефонувати з різних єпархій Української Православної Церкви, ми не змогли відмовити нікому. У результаті, акція набула загальноцерковного масштабу. Дехто приїхав напередодні заходу і розташувався у паломницьких готелях при київських монастирях. Всього в благодійній акції взяли участь близько 20 парафій з різних куточків України. Загалом це близько 300 дітей», – прокоментувала Неоніла Ворсіна, заступник директора Паломницького Центру Української Православної Церкви.

Наприкінці всі учасники зібралися в актовому залі Києво-Печерської Лаври, де від імені священноначалля Української Православної Церкви їх привітав єпископ Білогородський Сильвестр, вікарій Київської Митрополії і Ректор Київської Духовної Академії і Семінарії.

Говорячи про 1030-літній ювілей Хрещення Русі, який припадає на 2018 рік, владика Сильвестр наголосив на тому, що святого князя Володимира можна назвати апостолом української землі і закликав дітей наслідувати його прикладу та звертатись у молитвах до нього.

Після вітального слова владики та звернення до присутніх директора Паломницького Центру УПЦ Володимира Теліженка, програму продовжив дитячий церковний хор «Радуйся» (художній керівник – Мелешкіна Наталя), що діє при київській парафії на честь святих Косми і Даміана. По завершенні зустрічі, усі присутні переглянули анімаційну стрічку «Повість минулих літ» виробництва ТРК «Глас».

«Я думаю, що цей день надовго запам’ятається нашим дітям, — прокоментувала Ірина Шпетна, парафіянка Успенського храму міста Києва, — по-перше, вони провели час з батьками, по-друге, вони багато дізналися, по-третє, вони знайшли нових друзів — таких само як і вони — вихованців недільних шкіл. Це дуже важливо. Від сьогоднішнього дня багато в чому залежить наше майбутнє — те, як діти будуть рости, як вони будуть ставитися один до одного, до своїх батьків. Я, будучи киянкою, зрозуміла під час екскурсії, що ми володіємо безцінним даром — київськими храмами і святинями Києво-Печерської Лаври. Думаю, тепер ми будемо частіше тут бувати».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 488

Залишити відповідь