Клірики Запорізької єпархії УПЦ проінформували спостерігачів ОБСЄ про релігійну ситуацію в регіоні

21 травня 2018 року в приміщенні єпархіального управління Запорізької єпархії УПЦ пройшла робоча зустріч з представниками Дніпровського офісу Організації з безпеки і співпраці в Європі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

З благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки у ній взяли участь завідувач єпархіальної канцелярією протоієрей Геннадій Елін і настоятель Архієрейського собору на честь Покрова Пресвятої Богородиці протоієрей Олег Семенчук. Зі сторони спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні у зустрічі взяли участь спостерігачі Стівен Дуглас і Михайло Панов.

У ході діалогу представники Запорізької єпархії УПЦ поінформували гостей про ситуацію навколо Української Православної Церкви як в регіоні, так і в Україні в цілому.

На початку бесіди протоієрей Геннадій Елін подякував представникам ОБСЄ за участь їхніх колег у Хресному ході, який відбувся в Запорізькій єпархії  5 березня у день Торжества Православ’я. Він підкреслив, що саме участь міжнародних спостерігачів допомогло забезпечити охорону правопорядку, а також безпеку всіх православних запорожців, які відвідали захід (тільки за офіційними підрахунками їх було від 8 до 10 тис.осіб).

Далі сторони перейшли до обговорення актуальних питань.

Про статус УПЦ

У 2014 році, після подій, за якими пішли військові дії на сході України, ми провели анонімне анкетування серед священнослужителів. Серед питань, адресованих їм, був і такий: «Чи вважаєте ви виправданим або доцільним, в сформованих реаліях, отримання УПЦ статусу Автокефальної Помісної Церкви?».

Переважна частина кліриків, висловилися за те, що змінювати нинішній статус УПЦ немає необхідності. У 2015 було проведено аналогічне анкетування серед прихожан. Їм було поставлено питання: «Чи має для вас значення в якій Церкви молитися і брати участь в таїнствах?». Більшість наших парафіян відповіло, для них це можливо тільки в Українській Православній Церкві, визнаної світовим православ’ям, – поінформував присутніх протоієрей Геннадій Елін.

Про ЄПЦ і не тільки

Коли в ЗМІ стала активно тиражуватися інформація про те, що Президент України Петро Порошенко звернувся до Константинопольського Патріарха Варфоломія з проханням про надання автокефалії Української Православної Церкви, ніхто не задався питанням про те, для кого саме він її просить. На сьогоднішній день в Україні є три найбільших християнських конфесії: УПЦ, УПЦ КП та УАПЦ. Київський патріархат, не визнаний ніде в світі, позиціонує себе незалежним ні від кого і ні від чого, а в назві УАПЦ і так сказано, що вона – автокефальна. Наша канонічна Церква Патріарха Варфоломія поки ні про що не просила. Тому говорити про якусь автокефалію можна буде тільки тоді, коли відбудеться об’єднання церков всередині країни, – повідомив завідувач єпархіальної канцелярією.

Відомо, що 20 квітня правлячий архієрей єпархії владика Лука звернувся до духовенства та віруючих з приводу втручання можновладців в церковні справи, а також до Патріарха Варфоломія. За словами протоієрея Геннадія Еліна, тільки в перший день після оприлюднення звернення, було зібрано 14 163 підписи віруючих в його підтримку. На наступний день число людей, які поставили свої підписи під зверненням, перевищило позначку в 15 тисяч чоловік.

Інформаційна агресія проти УПЦ

Потоки брехні і дезінформації щодо УПЦ та її ієрархів сьогодні стали нормою. У зв’язку з цим доречно згадати щодо свіжа заява нардепа Дмитра Тимчука, опубліковане їм на своїй сторінці в Фейсбуці. У ньому політик звинуватив правлячого архієрея Запорізької єпархії митрополита Луку в тому, що він нібито регулярно відвідує так звані республіки ДНР і ЛНР, і привозить звідти гроші на невідомо які цілі.

– У жодній державі світу неможливо звинуватити людину в зраді Батьківщини, не маючи при цьому неспростовних доказів, – констатував протоієрей Олег Семенчук. У нас, на жаль, з точністю до навпаки.

Ще одним доказом упередженого ставлення з боку політиків до Української Православної Церкви стало недавнє звернення народного депутата Юрія Левченка до ГУ Нацполіціі в Запорізькій області з приводу меморіального знака, встановленого на будівлі колишнього будинку малятка (вул. Олександрівська, 7), де в період Голодомору 1932- 1933 років загинуло понад 700 дітей.

– Щороку ми служимо на цьому місці заупокійну літію в пам’ять про померлих дітей. Сама меморіальна табличка – це зображення ікони Божої Матері «Скорботна». Ми встановили її в 2017 році, маючи на руках всі необхідні дозвільні документи, видані міською владою. Чому раптом народний обранець, який абсолютно не має відношення до Запорізького краю, раптом перейнявся долею пам’ятного знака? Що це якщо не чергова спроба очорнити нашу Церкву? – зазначив отець Олег Семенчук.

Після обговорення низки проблемних аспектів церковного життя в Україні, присутні зійшлися на думці, що релігійна ситуація в країні як і раніше залишається напруженою. І якщо не стабілізувати її на державному рівні, це може привести до громадянського протистояння і подальшого поділу українського суспільства.

На закінчення зустрічі всі її учасники висловили надію на подальшу співпрацю і взаєморозуміння.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 497

Залишити відповідь