Предстоятель очолив святкування Собору святих Слобідського краю у Харкові (+фото, відео)

1 червня 2018 року, в день пам’яті Собору святих Слобідського краю, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі  Харкова, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспіслький і Броварський Антоній, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, митрополит Полтавський і Миргородський Филип, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей, архієпископ Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, єпископ Баришівський Віктор, гості у священному сані та духовенство Харківської єпархії.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир нагадав вірним історію існування Церкви у давні часи та пояснив, чому ініціативи політиків щодо церковного життя не принесуть користі ані Церкві, ані державі. Також Блаженніший Владика розповів про свято, з нагоди якого відбулось богослужіння:

25 років тому було встановлено свято Собору Слобожанських святих, до яких увійшли і давні святі, які до революції були прославлені.  Але більша частина святих, які увійшли до Собору, це ті, які пережили революцію, які в тому людському хаосі були світильниками для людей, які не втратили ні себе, ні той шлях, яким має йти священик і людина.  Це священномученик Онуфрій та інші священномученики, які свою віру і любов до істини, до Христа засвідчили кров’ю.  І ми радіємо, що у нас такий Собор святих.  І ми просимо, щоб ці угодники Божі підносили свої молитви за нас, щоб ми не загубилися в цьому шаленому потоці, який кудись мчить, але мчить, швидше за все, до кінця – до кінця світу. І щоб ми в цьому хаосі не втратили себе, не втратили Бога в своїй душі, щоб ми не втратили той шлях, який веде до Христа.  Тому що багато шляхів сьогодні пропонується людині: ти туди можеш піти, і туди, і туди – а про Бога забуваємо, забуваємо, що треба йти тим шляхом, який веде до Бога. Якщо людина піде іншим шляхом, вона буде нещасною.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

Наприкінці Божественної літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав вірних з 25-літтям прославлення Собору новомучеників Слобідського краю. Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій виголосив подячне слово  та підніс у дар Предстоятелю ікону Собору святих Слобідського краю з частинкою мощей.

Після Літургії відбувся хресний хід за участі дітей, який завершився подячним молебнем на території єпархіального управління. Блаженніший Архіпастир привітав усіх зі святом, а найменших учасників богослужіння з Днем захисту дітей.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 3826