Слово на вручення жезла Спиридону (Головастову), єпископу Добропільському, вікарію Горлівської єпархії

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ СПИРИДОНУ (ГОЛОВАСТОВУ),

ЄПИСКОПУ ДОБРОПІЛЬСЬКОМУ, ВІКАРІЮ ГОРЛІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ 

 

Преосвященний єпископе Спиридоне!

Сьогодні під час Божественної Літургії, через рукопокладення твоїх собратів архієреїв, ти отримав особливе дарування, що, згідно святому апостолу Павлу, перебуває в людині, яка його прийняла (1 Тим. 5:14).

Святитель Філарет, митр. Московський, як людина, яка довгий час займала різні кафедри, зазначає надзвичайну силу єпископства. «Як в прищепленому дереві, — каже святитель, — живе сила, що породжує плід по роду і якості щеплення, так і в людині, якій в священнодійстві, так би мовити, прищеплюється благодатна сила, вона живе, діє через неї і породжує благодатний плід по роду і степені в яких передається». Однак, не зростає плодовитим дерево тільки в силу самого прищеплення, якщо його не поливати та не доглядати, тому св. ап. Павел додав: Не занедбуй дарування, що перебуває в тобі (1 Тим. 5:14).

В наш нелегкий час, коли люди з бажанням докору особливо пильнують за єпископатом, потрібно виховувати в собі той ідеал, про який каже св. ап. Павел: Такий і повинен бути у нас Первосвященник: святий, непричетний злу, непорочний, відділений від грішників і піднесений вище небес (Євр. 7:26). Коли ж тобі здається, що не в твоїх силах це зробити, то згадуй слова Пастиреначальника Христа: Людям це не можливо, Богові ж усе можливе (Мф. 19:26). Якщо Він дає тобі справи, то вір, що дасть і сили їх звершувати. Твоя сила не в багатстві земному, а в духовній убогості, не в самовпевненості, а в молитві до Бога за твою паству й за себе самого. Кожний раз, коли пророк Мойсей впадав у відчай, чи спирався на свої природні недоліки, Господь давав сили і посилав людей, які допомагали йому звершувати благу, Божественну місію.

Головна місія єпископа полягає в тому, аби він користувався благодатною силою, даною йому Богом для навчання інших так, щоб не від себе повчати, а з Святого Письма і Передання Церкви і цим самому навчатися. Як каже про себе св. Амвросій Медіоланский: Я буду докладати зусиль до Писання з тією ціллю, щоб навчаючи інших, я і сам зміг навчитися. Адже Один тільки Істинний Учитель не навчався тому, чим повчав інших; люди ж перш самі навчаються тому, чому навчають інших і від Христа взнають те, що передають іншим. До цього ж закликає і св. ап. Павел свого учня Тимофія: Вникай в себе та у вчення; займайся цим постійно, бо, так роблячи, і себе спасеш і тих, що слухають тебе (1 Тим. 4:15). Головним же твоїм інструментом навчання інших має стати особистий приклад, бо «без діла слабіє сила».

Угодно Святому Духові і Священному Синоду бути тобі вікарієм Горлівської єпархії, єпископом Добропільським та помічником митрополита Горлівського і Слов’янського Митрофана. Вже декілька років ти вірно ніс послух благочинного одного з округів цієї єпархії. Тут і надалі будеш  допомагати митрополиту Митрофану в управлінні і належній організації приходського життя. Слухайся його у всьому та пильнуй себе і всю отару, в якій Дух Святий поставив тебе єпископом, пасти Церкву Господа і Бога, яку Він придбав Собі Кров’ю Своєю (Діян. 20:28). Докладай зусиль для достойного звершення єпископської місії, духовно зростай, щоб світло, яке засяяло сьогодні в твоїй душі не погасало, а освітлювало твоїй пастві дорогу до спасіння і життя вічного.

Тепер прийми цей жезл як знак Божого благословіння, яке доповнить  твої немічні, людські сили, і зробить тебе достойним для звершення єпископського служіння і, благослови народ Божий, який молився сьогодні за тебе.

 

+ ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

 

17 червня 2018 р.

м. Київ

Просмотров: 405

Залишити відповідь