Слово на вручення жезла єпископу Гедеону (Харону), вікарію Київської митрополії

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ ГЕДЕОНУ (ХАРОНУ),

ЄПИСКОПУ МАКАРІВСЬКОМУ, ВІКАРІЮ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ  

 

 

Преосвященний єпископе Гедеоне!

 

Цього пам’ятного дня Божественна благодать Всесвятого Духа наповнила тебе силою з неба (див. Лк. 24:49) і зробила спроможним прийняти жереб Апостольського служіння, взувши ноги твої в готовність благовіствувати мир (Єф. 6:15). Покликаний Пастиреначальником Христом іти слідом за Ним, ти став сьогодні ловцем людей, тож відкинь від себе все, що утримує тебе, і піклуйся тільки про надбання душ людських для Царства Небесного, полиш земні турботи заради збирання духовного скарбу у вічність.

У звершенні єпископського послуху нехай твоїми вчителями будуть ті, чиїм поприщем ти починаєш йти. Не бійся небезпеки, не лякайся бурхливого моря, навіть якщо хвилі будуть бити так, що човен почне наповнюватися водою. Пам’ятай, що Кормчий церковного корабля завжди знаходиться всередині, готовий відгукнутись на твою гарячу молитву: Господи! рятуй нас, гинемо (Мф. 8:25). З вірою звертайся, і усе навколо стихне та запанує велика тиша.

Не розраховуй на власні сили, не покладайся на свій життєвий досвід, а всеціло віддайся в руки Божі. Ти можеш втомлений і змучений трудитися всю ніч, нічого не впіймати і вже зійти на берег промивати сіті, але будь готовий разом з апостолом Петром відповісти Христу: По слову Твоєму закину сіті знову (Лк. 5:5). Дослухайся до слова Божого і дій навіть тоді, коли це здавалося б безглуздим та невідповідним мудрості цього світу. Діючи за словом Божим, навіть всупереч своєму розуму, ти отримаєш великий улов, і при цьому сіті не буть розірвані (Ін. 21:11).

Як той, кому доручено Священноначаллям стояти біля церковного кормила, ти маєш бути вправним мореплавцем. Здіймай свій погляд в небо, щоб не заблукати в хвилях бурхливого моря, рівняй свій курс за зірками заповідей Христових, пильно стеж за підводними рифами і спрямовуй човен до тихої пристані Царства Небесного.

Не забувай пораду святителя Димитрія Ростовського: якщо корабель на морі і має все необхідне для плавання, але позбавлений вітру, він не зможе успішно подолати безодні морської. Тому, щоб досягти берега і стати на землю праву (Пс. 142:10), необхідно мати попутне дуновіння Святого Духа, без Якого будь-які наші старання і приготування будуть даремними. То ж вирушаючи в апостольський путь, не забувай просити Царя Небесного, Утішителя, Духа істини, благодать Якого ти сьогодні отримав, щоби Він супроводжував тебе на всіх шляхах твого служіння і життя.

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви тобі визначено бути єпископом Макарівським, вікарієм Київської Митрополії. Допомагаючи Нам в управлінні древньою Київською єпархією, чини усе за згодою і порадою своїх старших співбратів-архієреїв. Усе досліджуй, доброго тримайся (див. 1 Фес. 5:21).

А тепер візьми в руки цей жезл як символ єпископського достоїнства. Нехай він буде опорою в твоєму високому ієрархічному служінні і, зійшовши на кафедру, почни його з благословення людей Божих, які у своїй соборній молитві стали співучасниками твоєї особистої П’ятидесятниці.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

18 червня 2018 р.

м. Київ

Просмотров: 380

Залишити відповідь