ВРЦіРО заявила про неприпустимість втручання в богослужбову практику та підтримала законодавчі ініціативи на захист прав дітей

26 червня 2018 року, у Центральному відділенні Українського Біблійного Товариства м. Києва відбулося чергове засідання Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) за участю голови Інформаційно-просвітницького відділу архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента та співробітники Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Члени ВРЦіРО обговорили питання державно-церковних відносин, а також підсумували результати Всеукраїнської ходи на захист сімейних цінностей.

Так, зокрема, на засіданні було прийнято заяву «Щодо недопустимості порушення принципу автономності релігійних організацій та втручання в богослужбову практику релігійних організацій».

Приводом для формування цієї заяви був сумнозвісний випадок у Запоріжжі, що стався 11 січня 2018 року, коли Прокуратура Запорізької області, посилаючись на ч.3 ст. 161 Кримінального Кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), відкрила кримінальне провадження на священнослужителя та окремих представників Запорізької єпархії Української Православної Церкви зі звинуваченням їх тому, що вони «допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ-МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями».

У зв’язку з цим Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій вважає, що застосування вищезгаданої 161 ст. КК України до священнослужителів та релігійних організацій у випадку відмови або незадоволення релігійних потреб (таїнства, обряди та ін.) осіб, що належать до інших конфесій, релігій, інших релігійних організацій є неприйнятним, оскільки порушує права і свободи релігійних організацій, що їх гарантує Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації». Зокрема, ст. 5 цього Закону постулює наступне: «Держава захищає права і законні інтереси релігійних організацій <…>, бере до відома і поважає традиції та внутрішні настанови релігійних організацій, якщо вони не суперечать чинному законодавству. Держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій».

«На підставі цього, – йдеться у Заяві ВРЦіРО, – питання здійснення чи не здійснення релігійними діячами, священнослужителями, наставниками чи проповідниками богослужінь, релігійних обрядів та церемоній регулюється внутрішніми настановами відповідних релігій, конфесій та релігійних організацій і не може бути предметом застосування статті 161 КК України».

Окрема увага була зосереджена на розгляді законодавчих ініціатив Міністерства юстиції України на захист прав дітей.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій підтримала пакет законопроектів «Чужих дітей не буває», розроблених Міністерством юстиції та доопрацьованих Верховною Радою до другого читання. Таке рішення глави конфесій прийняли після ознайомлення з основними новаціями законопроектів № 8294, № 8295 та № 8296.

Суть запропонованих змін представила Заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко, яка пояснила зміст раніше прийнятих законів на захист прав дітей та концепцію нового пакету законодавчих змін.

За її словами, цей пакет законопроектів спрямований не лише на посилення відповідальності осіб, котрі ухиляються від сплати аліментів, але й на стимул і підтримку тих батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок.

Так, підготовленим до другого читання законопроектом передбачається збільшення мінімального розміру аліментів та додаткові фінансові санкції до боржників, вдосконалюється порядок побачень з дитиною того з батьків, хто з нею не проживає, посилюється відповідальність за ухилення від сплати аліментів та виконання суспільно корисних робіт, встановлюються обмеження щодо перебування боржників по аліментах на державній службі.

Однією з ключових новацій законопроекту є також  усунення перепон для короткострокового виїзду за кордон дитини із тим з батьків, з ким вона проживає, та спрощення порядку виїзду дитини за кордон з тим з батьків, який проживає окремо і не має заборгованості зі сплати аліментів.

Крім того, законопроектом передбачаються податкові пільги для тих батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні секції та духовний розвиток дитини, а також фінансові стимули для місцевої влади, яка розвиває дитячий простір на місцях та інші важливі новації.

Очікується, що парламент розгляне зазначені законодавчі зміни вже у вівторок, 3 липня.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

За матеріалами сайтів Інститут релігійної свободи та ВЗЦЗ

Просмотров: 408

Залишити відповідь