На Вінниччині в 95-у річницю «Калинівського дива» відбувся урочистий Хресний хід (+фото)

9 липня 2018 року в м. Калинівці традиційний щорічний Хресний хід у спомин про подію 1923 року, коли з простріленого червоноармійцем Хреста потекла кров, зібрав кілька тисяч вірян, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт єпархії

У Хресному ході взяли участь архієреї Української Православної Церкви: митрополити – Вінницький і Барський Симеон, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, єпископи – Бородянський Варсонофій Хотинський Веніамін та Ладижинський Сергій.

Перед початком молебню та урочистого Хресного ходу митрополита Симеона привітали духовенство і сестри Браїлівського монастиря на чолі з ігуменею Антонією (Стеценко) з річницею возведення у сан митрополита.

Після священики Вінницької єпархії, духовенство з інших єпархій, насельниці Браїлівського монастиря, ченці з Лемешівської обителі та кілька тисяч вірян разом з архієреями пройшли Хресним ходом від центрального храму Калинівки на честь преподобномучениці Параскеви до Калинівського Хреста.

Біля пам’ятника загиблим воїнам учасники Хресного ходу зробили зупинку. Митрополит Симеон звершив заупокійну молитву за загиблими військовими і мирними жителями на київському Майдані та в Донбасі.

Біля Калинівського Хреста митрополит Симеон звернувся до учасників Хресної ходи і нагадав історію Калинівського чуда. Також закликав усіх учасників Хресної ходи до молитви, щоб в Україні настав довгоочікуваний мир та припинилася війна.

Після розпочалася Божественна літургія, яку очолив митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній. Під час богослужіння підносилася особлива молитва за Церкву і за Державу.

На завершення учасників Хресного ходу пригостили трапезою, яку приготували сестри Свято-Троїцького Браїлівського жіночого монастиря, а також жителі Калинівки.

Нагадаємо, що 1923 року з хреста, що стояв при дорозі і був прострілений п’яним червоноармійцем, потекла кров. Тисячі людей приїжджали тоді до Калинівки, щоб вклонитися перед Хрестом. Безбожна влада знищила Хрест, але не могла знищити людську пам’ять, яка зберегла спомин про чудесну подію крізь десятиліття.

Просмотров: 637

Залишити відповідь