Відійшов до Господа духівник Почаївської Лаври схиархімандрит Георгій (Стець)

11 липня 2018 року на 82-му році життя відійшов до Господа духівник братії Свято-Успенської Почаївської Лаври схиархімандрит Георгій (Стець). Про це Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ повідомили в обителі.

Отець Георгій (Стець Галактіон Дмитрович) народився 18 листопада 1935 року в с. Копашново, Хустського району, Закарпатської області. На послух до Почаївської Лаври був прийнятий 20 лютого 1959 року. Тут він подвизався майже 60 років.

Послушник Галактіон Стець на молебні перед колодязем прп. Іова Почаївського. 1959 рік

У 1960 році намісник обителі архімандрит Севастьян звершив постриг 25-річного юнака в монашество.  Ще через два роки він був рукоположений у ієродиякона, а пізніше в ієромонаха єпископом Львівським і Тернопільським Григорієм.

Священнослужитель разом із братією пережив усі непрості часи гонінь від безбожної влади, завжди твердо стояв за православну віру та благочестя. Сам отець Георгій про той період і зокрема про його відносини з преподобним Амфілохієм — головним захисником і поборником Православ’я на Західній Україні у ті часи — згадував так: «Коли мене викликали в міліцію на допит, я завжди брав благословення у отця Іосифа (ім’я прп. Амфілохія до постригу в схиму – ред.). Той казав: «Іди і нічого не бійся».

За віддане служіння і численні заслуги перед Церквою схиархімандрит Георгій був удостоєний багатьох церковних нагород, мав право носіння Другого Хреста з прикрасою, нагороджений орденом прп. Сергія ІІІ ступеня. Багато років ніс послух благочинного, духівника і економа Лаври. 27 років отець Георгій був незмінним духівником братії Святої Почаївської обителі.

17 травня цього року священнослужитель був пострижений у Велику схиму.

11 липня 2018 року, причастившись Святих Христових Таїн, схиархімандрит Георгій (Стець) мирно відійшов до Господа.

Пам’ять про отця Георгія буде зберігатися не тільки у серцях почаївських монахів, а й  багатьох людей, які знаходили у батюшки духовну розраду і підтримку.

Фото fotopaterik.org, фейсбук,

з архівів Почаївської Лаври та Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ

Просмотров: 5934

Залишити відповідь