В Одесі понад 10 тисяч вірян пройшли Хресним ходом із Касперівською іконою Богородиці (+відео)

12 липня 2018 року, в день пам’яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла та вшанування чудотворної Касперівської ікони Божої Матері — покровительки Причорноморського краю, більше 10 тисяч віруючих пройшли вулицями Одеси і молилися за мир в Україні, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Зокрема віруючі пройшли хресним ходом від Свято-Успенського кафедрального собору — до Спасо-Преображенського кафедрального собору.

Касперівська ікона Пресвятої Богородиці потрапила до України з Трансільванії, сучасна територія Румунії, звідки її наприкінці XVI ст. привіз серб, який оселився в Херсонській губернії. Ікона передавалася у спадок від батьків дітям, поки в 1809 році не стала власністю поміщиці Касперової. До того часу Касперівська ікона Богородиці потемніла, і живопис на ній проглядався слабо. У лютому 1840 р. поміщиця Касперова слізно вночі молилася перед іконою Божої Матері і раптом побачила, як лик Богородиці просвітлів, і ікона оновилася. З тих пір від Касперової ікони почали відбуватися зцілення, і народ визнав її чудотворною. З 1852 р. за проханням жителів Херсона щороку на свято Вознесіння Господнього Касперівську ікону Божої Матері почали приносити в міський собор. Під час Севастопольської війни 1853-1855 рр. при облозі Одеси ворожим флотом жителі міста хресним ходом принесли чудотворну ікону з Касперова в Одесу, і місто залишилося неушкодженим. З 1918 р. чудотворний образ перебував у Спасо-Преображенському соборі постійно. У 1936 р. після знищення собору Касперівську ікону перенесли в Успенський собор, де вона знаходиться і зараз.

Також цього дня митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел очолив святкову літургію в Свято-Успенському кафедральному соборі Одеси.

Йому співслужили представники єпископату і духовенства.

На площі перед Спасо-Преображенським собором владика Агафангел звершив святковий молебень. Під час молебню були піднесені молитви про мир в Україні.

Просмотров: 748

Залишити відповідь