Чиновники масово блокують участь вірян у Великому Хресному ході 27 липня (+відео)

Вірянам Української Православної Церкви намагаються перешкодити взяти участь у молебні на Володимирській гірці та Хресному Ході 27 липня у столиці, заборонивши усім перевізникам Овручського району їхати цього дня маршрутом на Київ. Натомість, на 28 липня організацією автобусів для участі в урочистостях «Київського патріархату» займаються самі місцеві адміністрації.

«Вчора-позавчора ми хотіли уточнити чи все буде нормально, нам всі почали масово відмовляти — усі автоперевізники, усі ті, хто має свої автопарки, усі власники мікроавтобусів. Називають різні причини,  — повідомив у своєму коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ протоієрей Олег Домінський, в.о. Народицького благочиння Овручської єпархії, — але неофіційно розповідають, що 27-го виходити на рейси у напрямку Києва їм заборонили спецслужби».

Священик зазначив, що таким чином влада намагається штучно створити видимість того, що віруючих Української Православної Церкви менше, аніж прихильників «УПЦ КП».

«На 28-ме число дана вказівка адміністраціям — вони організовують автобуси, у примусовому порядку збираються кошти з підприємців, усіх чиновників  в обов’язковому порядку будуть садити в автобуси і везти до Філарета. Все це для того, щоб потім показати по телебаченню, що «Київський патріархат» буцімто підтримують більше українців», — розповів протоієрей Олег.

Інформацію про активне використання адміністративного ресурсу для забезпечення масовості заходів «Київського патріархату» на День Хрещення Русі підтверджують у всіх регіонах України.

Митрополит Запорізькій і Мелітопольський Лука  16 липня 2018 року направив звернення до чиновників Запорізької обласної державної адміністрації: «До нас надходять скарги від духовенства і прихожан, які повідомляють про те, що ви, ті, хто не розбирається в суті питання, нахабно прикриваючись ім’ям голови Запорізької ОДА, примушуєте представників бізнесу оплатити автобуси для відправки в Київ і участі в заходах, що проводяться 28 липня УПЦ КП. Більш того, щоб заповнити автобуси людьми, ви «ненав’язливо» пропонуєте своїм підлеглим відвідати заходи цієї «релігійної» структури, натякаючи на те, що вони зобов’язані це зробити, в рамках виконання своїх посадових інструкцій».

Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій (Гутченко) поділився аналогічною інформацією. «За вказівкою “зверху” Сумська облдержадміністрація займається організацією автотранспорту та доставкою людей до Києва на т.зв. хресний хід т.зв. УПЦ КП, – написав на своїй сторінці у фейсбук владика. – Даються вказівки керівникам районів, селищних і сільських рад організувати людей для проведення цього заходу».

У коментарях до його повідомлення користувачі соцмережі повідомили, що і в інших містах України відбувається те ж саме: Тернопіль, Черкащина, Херсон…

Такий розвиток подій був передбачуваним, вважає публіцист Олександр Єрмоленко.

«Останні роки Київський патріархат виставляв себе на посміховисько. У День Хрещення Русі в Хресній ході УПЦ йшли десятки тисяч людей, а в УПЦ КП — всього лише кілька тисяч. Ця жива «картинка» всякий раз розвінчувала заяви спікерів Київського патріархату, в яких ті намагалися довести, що нібито паства УПЦ КП кількісно перевищує паству УПЦ в два рази. Так би було б і в цьому році, але в справу втрутилася політика. Влада не може вдарити обличчям в бруд перед Константинопольським патріархатом, якому неодноразово доводилася інформація про те, що Київський патріархат має мільйони віруючих. Тому зараз стоїть завдання максимально – будь-якими правдами і неправдами – забезпечити чисельність ходи прихильників УПЦ КП».

Використовувати чи не використовувати адмінресурс для забезпечення масовості на події «Київського патріархату» — справа тих, хто цим займається.

Проте перешкоджання вірянам Української Православної Церкви брати участь в урочистостях в День Хрещення Русі є прямим порушенням їхніх конституційних прав.

Про усі випадки таких порушень можна повідомляти на електронну пошту [email protected].

Відео телеканалу 112

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 7929

Залишити відповідь