ВІТАЛЬНЕ СЛОВО Блаженнішого Митрополита Онуфрія організаторам та учасникам конференції «Києво-Печерська Лавра – Афон – Єрусалим: єдність крізь століття»

ОРГАНІЗАТОРАМ ТА УЧАСНИКАМ

МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА – АФОН – ЄРУСАЛИМ: ЄДНІСТЬ КРІЗЬ СТОЛІТТЯ»

 

Дорогі владики, отці, брати і сестри!

 

Вітаю вас із відкриттям міжнародної конференції «Києво-Печерська Лавра – Афон – Єрусалим: єдність крізь століття», яка присвячена 30-річчю відродження чернечого життя в Києво-Печерській Лаврі, 1035-річчю від дня народження преподобного Антонія Печерського та 1030-річчю Хрещення Київської Русі. Не перший раз у стінах Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври священнослужителі, монахи, церковні та світські науковці будуть говорити про славетні сторінки історії, які поєднують Києво-Печерську обитель із найбільшими Святинями християнського світу — Святою Горою Афон і Святим Градом Єрусалимом. Крім Святої Землі та Святої Гори Афон, у жодній країні світу немає більше такого місця, де була б зібрана така велика кількість православних Святинь, як у нашій Києво-Печерській Лаврі. Тому й сам Київ в давнину називали «другим Єрусалимом», а Києво-Печерську Лавру — «руським Афоном» і «третім уділом Божої Матері».

Центральне місце в Соборі всіх преподобних отців Києво-Печерських займає преподобний Антоній — засновник Печерської обителі. Цей подвижник здавна вшановується як «начальник усіх руських монахів», оскільки заснована ним на київських горах Печерська обитель багато століть служила центром давньоруського чернецтва і освіти для всієї Русі. Таким центром вона залишається і тепер — для всієї України та інших православних сусідніх країн. А приніс Господнє благословення преподобний Антоній для Києва саме з Афону, де подвизався в юні роки і там сповнився натхненням запалити живий вогонь віри і подвижництва у своїй Вітчизні.

З самого початку свого існування Києво-Печерська обитель перебуває під особливим покровительством Божої Матері. «Хочу церкву возвести Собі в Русі, в Києві…і в ній хочу жити», — так сказала Пресвята Богородиця, вручаючи грецьким зодчим золото для побудови Успенського собору в Києві. Відтоді столиця Русі стала вважатися Домом Богородиці. Саме молитовним заступництвом Божої Матері впродовж багатьох століть подвижникам Києво-Печерської Лаври відкривались таємниці духовного світу та незліченні блага Небесного Царства — Горнього Єрусалима, до якого прагне потрапити кожна християнська душа.

«Якщо я забуду за тебе, Єрусалиме, хай забуде за мене правиця моя!» (Пс. 136:5) — так співав святий праведний цар Давид. Так молимося і ми, прохаючи у Бога прощення наших гріхів і сподіваючись на Його милість сподобитись вічного життя у цьому Небесному Граді. А тут, на землі, ми молитовно згадуємо наших попередників, які своїми трудами і молитвами у Києво-Печерській Лаврі, на Афоні та у Святому Граді Єрусалимі стяжали Божественну благодать, яка щедро переповняла їхні душі та серця, а сьогодні наповнює і нас з вами.

Бажаю учасникам конференції благословенних успіхів та прикликаю на всіх Боже благословення!

 

 

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

20 липня 2018 р.

м. Київ

Просмотров: 114

Залишити відповідь