Блаженнішого Митрополита Онуфрія цінують і поважають Предстоятелі всіх Помісних Церков, а Києво-Печерська Лавра надихає на духовні подвиги православних усього світу.

Про це сказав митрополит Вострський Тимофій, Екзарх Пресвятого Гробу Господнього на Кіпрі (Єрусалимська Православна Церква), 23 липня 2018 року під час брифінгу з нагоди святкування 1035-річчя з дня народження преподобного Антонія Печерського і 30-річчя відродження чернечого життя у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на foma.in.ua.

Говорячи про зв’язки Єрусалиму та Києво-Печерської Лаври, митрополит Тимофій сказав: «Ми вдячні, що Блаженніший Митрополит Онуфрій надіслав запрошення Блаженнішому Патріарху Єрусалимському Феофілу ІІІ, щоб представник Єрусалимської Церкви взяв участь в урочистостях на честь 30-річчя відродження Лаври. Ця дата дуже знаменна, тому що відразу після відкриття Лаври Патріарх Єрусалимський Діодор І здійснив на Дальніх печерах першу патріаршу Літургію. Це історичний факт, який ми цінуємо. Він є доказом братерських відносин між нашими Церквами».

За його словами, єрусалимські патріархи протягом XVII століття перебували в Україні і відігравали важливу роль в утвердженні в ній Православ’я. «Природно, що знаменита своїми подвижниками Лавра не могла не мати тісних відносин з тією Церквою, де були великі подвижники. Ця Лавра схожа на Лавру святого Савви Освященного, яка знаходиться на Святій Землі. І святі Єрусалимської Церкви впливали на життя і подвиг святих Києво-Печерських подвижників», — додав він.

«Києво-Печерська Лавра надихає не тільки українських віруючих, але і православних усього світу, тому що вона багата святими мощами і подвигами своїх ченців», — сказав митрополит Тимофій.

Відповідаючи на питання про надання Томосу про автокефалію, владика Тимофій сказав: «Питання автокефалії обговорюється, але це питання не вирішує Єрусалимська Церква, воно буде обговорюватися всіма Православними Церквами. Ми молимося, щоб Господь благословив все, що добре для православного народу і Церкви».

На питання «Чи можуть перетинатися поняття “політика” і “Церква”?» він відповів: «У Церкві свій шлях в історії та суспільстві. Вона не займається політикою. Вона не розділяє, а, навпаки, об’єднує людей. Церква займається тільки спасінням людей, вона є ланкою любові і миру для всього народу, і її дії завжди доводять, що Церква є Матір’ю в усіх питаннях».

Про те, яку роль відіграє УПЦ у світовому Православ’ї, архієрей відповів: «Українська Православна Церква має добрі відносини з усіма Помісними Православними Церквами. Її Предстоятеля, Блаженнішого Митрополита Онуфрія, цінують і поважають Предстоятелі всіх Помісних Церков. Він виділяється за свою духовність, молитви. Його дуже люблять на Афоні, в Єрусалимі. Думаю, що всі об’єднаються навколо нього і будуть молитися, щоб Господь привів мир і єднання Церкви, тому що турбота предстоятелів і кожного ієрарха — об’єднувати, а не розділяти людей».

Ієрарх також відзначив красу Києво-Печерської Лаври. «Високопреосвященніший Павел дуже активний і діяльний намісник. Ми бачимо, що багато було відбудовано. Дуже багато великих будівель, які красиво орнаментовані. Це показує діяльність та активність самого намісника. Але це лише одна сторона його діяльності. Друга — це духовне повчання ченців. І ми раді бачити, що сьогодні в Лаврі велике число іноків, і багато з них, перебуваючи під його духовним керівництвом, виділяються за свої духовні подвиги», — сказав митрополит.

«Бажаємо, щоб вони продовжували боротися проти нападів диявола, — побажав владика Тимофій братії Лаври. — Адже людину, котра прийняла постриг, спокушає диявол, і тому потрібно мати терпіння і, одночасно, послух і скромність у виконанні своїх духовних обов’язків».

Переклад українською Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 473

Залишити відповідь