В УПЦ для представників ЗМІ розповіли про особливості святкування 1030-річного ювілею Хрещення Русі (+відео)

25 липня 2018 року в прес-центрі УНІАН відбулася прес-конференція на тему: «1030-річчя Хрещення Русі: молебень на Володимирській гірці та Хресний хід-2018» за участю представників Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент представив офіційну програму святкувань із нагоди 1030-літнього ювілею Хрещення Русі та Дня пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Владика нагадав, що Великий хресний хід відбудеться 27 липня. О 13:00 на Володимирській гірці розпочнеться молебень, який очолить Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, після закінчення якого, близько 13:30 розпочнеться Хресний хід зі чудотворними святинями та святими мощами від Володимирської гірки вулицями столиці до Києво-Печерської лаври. Наступного дня, 28 липня, у святій обителі відбудеться Божественна літургія, яку очолить Предстоятель УПЦ. У богослужінні візьмуть участь представники більшості Помісних Православних Церков. В урочистостях братимуть участь також посли православних країн.

Архієпископ Климент зазначив, що «це унікальна подія, яка об’єднує всю країну».

«Я не знаю чи є в нас ще такі заходи, коли б у столиці єдналися “єдиними вустами і єдиним серцем” люди з усіх регіонів», — сказав він.

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ підкреслив, що з кожним роком участь у молитовному ході бере все більше віруючих не тільки з України, але й з інших слов’янських країн.

«В позаминулі роки  було 30-40 тис. учасників, потім 80 тис., 100 тис. минулого року. Оскільки кожного року вірян все більше і більше, очікуємо, що ця тенденція буде зберігатися і у цьому році», — висловив сподівання спікер УПЦ.

Він повідомив, що на сьогоднішній день вже  є інформація про те, що десятки тисяч віруючих з усіх куточків України мають бажання приїхати до столиці 27 липня.

«Така подія, як хресний хід не потребує особливих коментарів, адже ті сотні тисяч людей, які беруть участь у цьому богослужіння, потім роз’їжджаються і самі розповідають, що бачили і відчули, ось тому учасників щороку все більше і більше».

Проте з деяких регіонів надходить інформація про те, що представниками місцевої влади штучно блокується транспортування наших людей до м. Києва для участі у Хресній Ході.

«Попри такі прикрі факти, віруючі УПЦ обов’язково прибудуть на урочистості, — запевнив владика, — і жодні перепони, як і в попередні роки, не зможуть зупинити вірян взяти участь у молитві за мир у Батьківщині та за її народ на Володимирській гірці та Хресній ході».

Він запросив православних вірян з усієї України, киян та зарубіжних гостей взяти участь в урочистостях, присвячених великій події — Хрещенню Русі: «разом помолитися, вклонитися перед святинями, приступити до Святих Таїн та духовно зміцнитися».

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич назвав делегації Помісних Православних Церков, які прибудуть на урочистості: «На святкуваннях будуть представники дванадцяти Помісних Церков: Константинопольської, Олександрійської, Єрусалимської, Грузинської, Сербської, Румунської, Болгарської, Кіпрської, Албанської, Польської, Чехії і Словаччини, а також Православної Церкви в Америці. З технічних причин не зможуть бути представники  Антіохійської й Елладської Церков, але духовно, молитовно вони будуть із нами».

Як зазначив протоієрей Миколай Данилевич, УПЦ, уже за традицією, запросила до участі в молебні на Володимирській гірці та богослужінні в Лаврі представників Посольств православних країн. Окрім того, очікується приїзд численних паломників з-за кордону, зокрема православних християн Європейських країн.

За інформацією Національної поліції, у святкові дні забезпеченням порядку в м. Києві будуть займатися понад три тисяч поліцейських та близько півтори тисячі військовослужбовців.

Також, як було повідомлено під час брифінгу, на цей момент вже акредитовано близько 200 представників ЗМІ. Акредитація завершується сьогодні, 25 липня 2018 року, о 15:00.

Для тих, хто не зможе потрапити безпосередньо на Володимирську гірку, на спеціально встановлених великих екранах буде відбуватися трансляція богослужіння, яку проводитиме телеканал «Інтер». Завдяки телетрансляціям долучитися до молитви під час головних урочистостей 1030-річного ювілею Хрещення Русі зможуть також мільйони українців.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

В УНІАН відбулася прес-конференція на тему: «1030-ліття Хрещення Русі: молебень на Володимирській гірці і Хресний хід-2018»

В УНІАН відбулася прес-конференція на тему: «1030-ліття Хрещення Русі: молебень на Володимирській гірці і Хресний хід-2018»У прес-конференції брали участь голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, архієпископ Климент (Вечеря), заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків протоієрей Миколай Данилевич та керівник відділу роботи зі ЗМІ Центру інформації УПЦ Дар'я Малашина-Мазур.

Gepostet von Центр інформації УПЦ am Mittwoch, 25. Juli 2018

Просмотров: 1118

Залишити відповідь