Блаженніший Митрополит Онуфрій вшанував пам’ять Почаївської ікони Богородиці (оновлено, фото, відео, аудіо)

5 серпня 2018 року, у Неділю 10-ту після П’ятидесятниці, у день Почаївської ікони Божої Матері, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Преображенському соборі Свято-Успенської Почаївської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили митрополити: Хустський і Виноградівський Марк, Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Луганський і Алчевський Митрофан, Рівненський і Острожський Варфоломій, Тернопільський і Кременецький Сергій, Миколаївський і Очаківський Питирим, Білоцерківський і Богуславський Августин, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Почаївський Володимир, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Володимиро-Волинський і Ковельський Володимир, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, митрополит Іов (Тивонюк); архієпископи: Чимкентський і Таразський Єлевферій, Бучанський Пантелеімон, Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Львівський і Галицький Філарет, Ніжинський і Прилуцький Климент; єпископи: Бердянський і Приморський Єфрем, Шепетівський і Славутський Євсевій, Волинський і Луцький Нафанаїл, Хотинський Веніамін, Баришівський Віктор, Дубенський Пімен, Макаріївський Гедеон, а також братія та гості Лаври в священному сані.

Історія Почаївської ікони Божої Матері сягає середини XVI століття, коли майбутній Константинопольський патріарх Неофіт, перебуваючи на теренах сучасної Тернопільщини, подарував її поміщиці Ганні Гойській, котра прихистила його в своєму помешканні на ночівлю. У 1597 р. чудотворна ікона була передана Почаївській Лаврі. Влітку 1675 року, під час Збаразької війни з турками, за молитвами перед чудотворним образом обитель була врятована від навали татарського хана Нурредина. Ікона дотепер зберігається в Почаївській Лаврі.

За богослужінням молилися тисячі вірян з різних регіонів України та інших держав.

Напередодні обителі дістався Міжнародний Хресний хід із Польщі, який проходив землями Волині, Рівненщини, Тернопілля до Почаївської Лаври. У молитовній ході взяли участь і православні білоруси — всього дві тисячі вірян Православної Церкви. Щоб вшанувати Богородицю на Почаївській горі віряни Української Православної Церкви також прийшли хресними ходами з Івано-Франківська, Тернополя, Рівненської та Луцької єпархій.

Кількома днями раніше, 2 серпня, відбувся традиційний святковий Хресний хід з Почаївською чудотворною іконою Божої Матері з урочища Вирля (с. Савчиці) до Почаївської лаври, який здійснюється щорічно на згадку про події більш ніж 400-річної давнини.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший Владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Предстоятель розповів історію Почаївської ікони Божої Матері та про чудо 1675-го року, коли обитель стояла перед загрозою знищення татарсько-турецьким військом, та пояснив, що необхідно робити, щоб Богородиця захищала нас з радістю:

“Ми сьогодні прийшли до Божої Матері та просимо Її заступництва, тому що сьогодні кожна людина переносить якісь випробування. Сьогодні нас також оточують невірні і вороги, які хочуть знищити нашу душу, привести її до погибелі. Ми повинні просити Матір Божу, щоб Вона нас захистила. Ми повинні знати про те, що Матір Божа захищає всіх людей, але з радістю захищає тих людей, які шанують Її Єдинородного Сина, які зберігають чистоту Православної віри”.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Предстоятель очолив хресний хід з Почаївською іконою Божої Матері до Успенського собору Лаври, де був звершений святковий молебень.

Наприкінці богослужіння намісник обителі митрополит Почаївський Володимир подякував Архіпастирю за спільну молитву та привітав зі святом. “Я всіх вас сердечно вітаю зі святом на честь Почаївської ікони Божої Матері. Нехай Господь благословить вас і ваших родичів”, – також привітав вірних Блаженніший Владика та благословив усіх.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 7240

1 коментар

  1. Даже не беручи участь в такому величному богослужінні, а тільки передививши це про нього повідомлення та фото, отримую радість і благодать від віри, натхнення і розуміння, що Господь Бог і Пресвята Богородиця сподобили бути такому святковому богослужінню, охороняючи від не канонічних посягань цю Їх обітель Почаївську лавру, яка зберігає уже більше 400 років, ставшу уже чудотворною, Почаївську ікону Божої Матері.

    По промислу Божому ця ікона із Константинопольської Патріархіі надійшла до Почаївської лаври (1597 рік) уже після розколу тоді ще частини Західної Руської православної церкви в греко-католицьку унію (1596 рік) і стала покровительницею і заступницею канонічного православія від посягань на обітель від розкольників – римського католіцизму та не канонічного греко-католіцизму. Це як начаток і продовження чудотворіння цієї від Константинополя ікони, яка стала Почаївським образом Богородиці тепер уже і в канонічній УПЦ, і без сумніву залишиться і надалі покровительнецею і заступницею канонічного православія від наявних розкольницьких неканонічних “церков” і від спроб нового розколу в канонічній УПЦ, який провокують наполегливо влади зверху і особливо місцеві і можливо окремі, одинокі, новонаціональні архіреї в уже національній канонічній УПЦ. Бо такі вкрай потрібні діючим розкольникам сьогодні, щоб по своїй волі за допомогою влади, не чекаючи Волі Божої, створити едину розкольницьку церкву в Україні, якій якби уже обіцяно томос на автокефалію від Константинопольського Патріарха до якоїсь знаменної дати, – одні кажуть до нового року, другі – до виборів. Спішать, бо може комусь не хватити часу.

    А ми вірні, пребуваючим в Єдиній Церкві Христовій – Вселенському Православії, будемо постійно молитися сьогодні до чудотворної Почаївської ікони Богородиці та у всі інші дні до інших святинь і святих за покровом і захистом збереження канонічної УПЦ, яка зберігає і шанує їх память на таких величних богослужіннях в лаврах, монастирях і храмах Божих. Господи, допоможи!

Залишити відповідь