На Житомирщині згоріла церква, яку забрали в УПЦ й лишили без догляду

4 серпня 2018 року на світанку в с. Попільня на Житомирщині місцеві жителі виявили загоряння Свято-Миколаївського храму, що належить Українській Православній Церкві, але вже декілька років стоїть зачиненим. Пожежники, які прибули на місце декілька годин намагалися врятувати споруду, але марно — церква повністю зруйнована пожежею. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Православний храм закрили декілька років тому, після того як на нього агресивно почали претендувати прихильники «Київського патріархату». Місцева влада та правоохоронці не змогли забезпечити порядок у селі й права релігійної громади УПЦ — храм опечатали, позбавивши вірян місця для молитви.

«Врешті-решт здавалось всіх влаштувала ситуація, коли церква стоїть закрита, — повідомляють у єпархії. — Але ось, закрита церква теж комусь дуже заважала».

Пожежники декілька годин безуспішно боролися з вогнем, врешті дерев’яні стіни храму впали, прогорілий дах накрив решту церковного приміщення  церква повністю зруйнована.

За офіційною версією ДСНС, попередня причина пожежі – коротке замкнення в електромережі. Проте, у єпархії з такою версією не згідні.

«За усною інформацією пожежних, по їх прибуттю на місце пожежі двері в храм були відчинені, вогонь розповсюджувався зсередини, тому було прийнято рішення проникати до джерела вогню через дах», — повідомляють очевидці.

Настоятель Свято-Миколаївської парафії звернувся до Попільнянського відділку поліції, де, у нього відмовились брати заяву про пожежу, посилаючи на те, що немає ніяких відомостей про підпал або інший злочин.

Та й навіть якщо припустити, що приміщення загорілось через технічні причини, наголошують православні с. Попільня, то, «вочевидь, висновок має бути наступним: церква не повинна стояти закрита, приміщенням треба опікуватись, берегти його, забезпечувати функціонування усіх мереж, експлуатувати його згідно встановлених технічних норм».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1063

Залишити відповідь